ÁTADTÁK A HEVES MEGYEI CSALÁDOKÉRT DÍJAKAT A MEGYEHÁZÁN

2021. 01. 11.

Idén először adták át a Heves Megyei Családokért díjat. Az első fecskék közt van az Összhang Közhasznú Egyesület, Eger. A díjra felterjesztette: Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő és a Nagycsaládosok Egri Egyesülete. Heves Megye Közgyűlése a Heves Megyei Családokért díjat az Albert Schweitzer Kórház–Rendelőintézet Kistücsök és Babóca Munkahelyi Bölcsődéje, Hatvan részére. A díjra felterjesztette: Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő és Tóth Csaba, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke. Heves Megye Közgyűlése a Heves Megyei Családokért díjat adományozta Hasilló Annamária, szülésznő részére. A díjra felterjesztette: Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke. Heves Megyei Családokért díjat érdemelt Aradi Mária, közösségi civil szervező, coach, a Mátrai Gyöngyszem Nagycsaládos Egyesület elnökhelyettese. A díjra felterjesztette: Gyöngyös Város Képviselő-testülete.

ÁTADTÁK A HEVES MEGYEI CSALÁDOKÉRT DÍJAKAT A MEGYEHÁZÁN

Az Összefogás a Szülés-Születés-Szoptatás Humanizációjáért Egyesület 2009 novemberében azért jött létre, hogy felhívja az édesanyák, a családok figyelmét a természetes vajúdási és szülési folyamat, valamint az anyatejes táplálás fontosságára, és ennek megvalósításához gyakorlati segítséget is nyújtson. Céljuk, hogy tevékenységükkel terjesszék, támogassák a családbarát, gyermekbarát szemléletet. Az a tapasztalatuk, hogy akik megkapják a kezdeti segítséget, akik újra mernek, tudnak hinni önmagukban, a bennük rejlő erőben, egészen másképpen élik meg a vajúdást, szülést, a baba megszületését követő időszakot. A családok ilyen támogatással sokkal inkább vállalnak több gyermeket. Az egyesülethez kötődő családokban nem ritka a 3-4 gyermek. Sok családi programmal tartják össze a közösséget. Kirándulásokat szerveznek, programsorozatot a Születés Hetére, rendszeres klubokat, szülésre felkészítést.

Az Albert Schweitzer Kórház–Rendelőintézet Kistücsök és Babóca Munkahelyi Bölcsődéje olyan munkahelyi bölcsődét működtet, ahol az ellátás és a szolgáltatások összhangban vannak a gyermekek szükségleteivel, megfelel a szülők igényeinek. Céljuk, hogy biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkörben foglalkozzanak a gyerekekkel és a lelki egészség mellett a testi egészséget is fontosnak tartják, ez utóbbit a gyerekek nagy mozgásigényének kielégítésével és egészséges ételekkel kívánják megvalósítani. A hatvani Albert Schweitzer Kórház –Rendelőintézet munkahelyi bölcsődéjét 2013-ban Európai Uniós forrásból alakították ki, melyet 2017-ben bővítettek. A bölcsőde jelenleg 12 gyermek ellátására alkalmas. A munkahelyi bölcsőde létrejöttét és működését, azon szülők/nagyszülők igényei indokolják, akik szeretnének a munkához visszatérni és hivatásukat gyakorolni, vagy tanulmányaikat folytatni. Mindezt, csak abban az esetben tudják nyugodtan és megfelelően végezni, ha gyermekeik nevelését jól képzett szakemberekkel, családias környezetben, munkahelyükhöz közel tudhatják. Elsődleges feladatuknak tekintik, hogy nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott, biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkörben, személyre szóló, differenciált bánásmóddal foglalkozzanak a gyermekekkel és hátteret biztosítsanak a gyermekek önfeledt játékához, mindennapi tevékenységéhez. Mivel a gyermekekkel a nap folyamán három felnőtt foglalkozik, sokkal több idő jut egy-egy gyermekre, mint a hagyományos intézményes kereteken belül. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekeket az egyéni igényeiknek, érdeklődésüknek megfelelően a legoptimálisabban fejlesszék.

Hasilló Annamária, szülésznő 1986 óta szülésznőként dolgozik a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti Osztályán. Felsőfokú szülésznői bizonyítványt 1999-ben szerzett. Szakmai ismereteit folyamatosan, számos képzéssel bővítette. 2008-ban Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó oklevelet szerzett, amit 2018-ban újraminősített. 2014-ben diplomázott Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szakon, sikeres szakdolgozati kutatását az országos OTDK-n is bemutatta. Budapesten, a Róbert Károly Magánklinika természetes szüléskísérés-praxisközösségének 2 évig volt tagja. Szakmai, közéleti tevékenysége jelentős, az Összefogás a Szülés, Születés, Szoptatás Humanizációjáért (Összhang) Egyesület alapító tagja, a Budapesten működő Születés Kísérleti Műhely munkatársa, Egerben több segítő anyacsoportot vezet. Évek óta elköteleződött a természetes szülés-kísérés, valamint az anyatejes táplálás támogatása mellett. Hivatástudata meghatározza életútját. 2011-ben ő lett az Év Bábája országos szavazás győztese. Szakmai és közéleti tevékenységét Eger városának lakossága azzal jutalmazta, hogy 2012-ben az Év Emberének, 2016-ban Eger Csillagának választotta. 2012-ben, Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérmével tüntette ki az államfő, a baba- és mamabarát szülés megteremtésében játszott aktív szerepe és kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. Szakmai ismereteit folyamatosan mélyíti, számára a legfőbb elismerés az édesanyák bizalma.

Aradi Mária a Mátrai Gyöngyszem Nagycsaládos Egyesület elnökhelyettese. Az egyesület tevékenységében fontosnak tartja, és egyik elsődleges célja, hogy a tagcsaládok megismerjék egymást, és valódi, egymást támogató közösséggé formálódjanak. Megnyilatkozásaiban azt a látásmódost erősíti, hogy nem csak anyagi nehézséget jelent a nagycsalád, hanem rengeteg értéket képvisel, örömet ad. A Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi vezetőjeként évekig koordinálta Gyöngyös városban a Vöröskereszt szociális tevékenységét: adományok gyűjtését, szétosztását, gyógyászati segédeszközök kölcsönzését, ünnepek alkalmával egyedülállók, nagycsaládosok, sérült gyermekek megajándékozását. A felnövekvő generációk egészségnevelésében is nagy szerepet vállal: elsősegélynyújtó ismereteket oktat, versenyeket szervez. Nyaranta sérült vagy egyéb okból hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatásában vesz részt. A fiatalok szociális érzékenységének fejlesztését önkéntes programokon keresztül végzi. Jelenleg a Vöröskereszt területi szervezetét önkéntesként segíti. Aradi Mária az Almavirág Összefogás, Értékteremtő Kereskedelmi Szociális Szövetkezet megalapításával hozzájárul a helyi társadalmi összefogás erősítéséhez, valamint a sokszínű foglalkoztatás megvalósításához. A szövetkezet felvállalta a társadalom szociális érzékenyítését, az elfogadást és az adományozási kultúra fejlesztését. Számos olyan helyi kezdeményezés mozgatórugója vagy támogatója, mely a családok életének könnyítését célozza, szervezői, közösségépítési tevékenysége hozzájárul a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez.