ÁTADTÁK A HEVES MEGYÉÉRT DÍJAKAT A MEGYEHÁZÁN

2021. 01. 11.

Heves Megye Közgyűlése a Heves megyéért díjat adományozta Várnagy Andrea, egri születésű Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, tanár részére. A díjra felterjesztette: Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő.Heves megyéért díjat érdemelt Shihan Borza József. A díjra felterjesztette: dr. Juhász Attila Simon, a Heves megyei Közgyűlés elnöke.Heves megyéért díjat vehetett át Kovács Márton, a Kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola nyugalmazott intézményvezetője. A díjra felterjesztette: Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő és Tóth Csaba, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Kisköre Város Képviselő-testülete. Heves Megye Közgyűlése a Heves megyéért díjat adományozta Báryné Dr. Gál Editnek, a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának igazgatójának. A díjra felterjesztette: Gyöngyös Város Képviselő-testülete. Heves megyéért díjat vehetett át a Kotrócz Józsefné, a Petőfibányai Vöröskereszt Alapszervezete titkára. A díjra felterjesztette: Petőfibánya Község Önkormányzata képviselő-testülete.

ÁTADTÁK A HEVES MEGYÉÉRT DÍJAKAT A MEGYEHÁZÁN

Várkonyi Andrea Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, tanár a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, 1993-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán szerzett zeneiskolai zongoratanár és kamaraművész diplomát. Itt ismerkedett meg férjével, Farkas Zsolttal, aki szintén ebben az évfolyamban végzett. Később előadóművészi, majd zongoraművészi diplomát kapott. Kezdetben szólóban lépett fel, majd 2002 és 2018 között Farkas Zsolttal négykezes párosként koncertezett többféle produkcióval. 2011-ben Liszt Ferenc születésének bicentenáriumára a Liszt arcai című koncertprogramot állították össze. Repertoárjukban többek között Brahms, Schubert és Chopin művei szerepeltek. Koncerttermi szereplések mellett folyamatosan felléptek vidéki iskolák tornatermeiben is gyermekeknek Magyarországon és Kárpátalján. 2017-ben indította útjára a ZeneVarázslat Mozgalmat, melynek megálmodója és alapítója. A ZeneVarázslat mozgalommal a koncerteken túl kiemelt célja a tehetséggondozás.  Immár ötödik éve valósul meg Tiszapéterfalván egy különleges zenei tábor a magyarországi komolyzenei élet jeles képviselőivel. Itt a zongora mellett a fúvós és vonós hangszereket tanuló gyermekeket is fogadják. 2017-ben kezdődött művészeti munkája az Erzsébet-táborokban, ahol a nyár folyamán hetente ZeneVarázslat előadást tart gyerekeknek. 2018-tól munkálkodik Böjte Csaba testvérrel. 2019-ben a számos művészeti projektje mellett egy újabb nagyívű program indult: a Börtönmisszió. Művészeti munkája elősegíti a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését. 2019 decemberében jelent meg 9 fegyintézet közreműködésével a Hangokba zárt szabadság című CD összeállítás. ZeneVarázslat programsorozatával diákok százait varázsolta el Egerben is. Várnagy Andrea művésznő szerint, Eger, mint ZeneVarázslat város, a művészkörökben kezd fogalommá ­válni.

Borza József, az európai kyokushin élet meghatározó alakja, 1978-ban, 17 évesen kezdett kyokushin karatéval foglalkozni. Tehetsége korán kibontakozott, hamarosan a kezdődő magyar karate-élet domináns figurájává vált. Borza József Magyarországon ötödikként szerzett mester fokozatot, majd Sensei, azaz magasabb szintű tanító mester lett. Magyarországon a vizsgarendszer híresen komoly színvonalú és kemény volt, nagy dicsőségnek számított, ha valaki ilyen magas fokozatra tett szert. Időközben Borza József Magyarország legsikeresebb versenyzőjévé vált, neve egyet jelentett a kemény KO-kal, a szinte biztos győzelemmel. A Borza-féle sajátos küzdőstílus jegyei egri tanítványain is felfedezhetők. Versenyeredményeit tekintve hatszoros magyar bajnok, számos full-kontakt nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést, többek között taekwon-do és kick-box tornákon is. Versenyzőként 2 világbajnokságon küzdött 1984-ben és 1987-ben. 1986-ban költözött Egerbe, ahol óriási tömegbázis teremtett a kyokushin karaténak. Az egri Borza Dojo máig a legnagyobb létszámú hazai klub, egy-egy edzésen ma is 8-10 fekete öves vesz részt. Borza József 1998-ban saját szervezetet hozott létre, amelyhez azóta 30 klub csatlakozott. Hazai és nemzetközi versenyeken való szerepléseik kimagaslóak. 6. danra 2005 novemberében vizsgázott a lengyelországi Európa-bajnokság alkalmával. Európában egyedüliként Borza szerezett övvizsga útján 6. dant, ezt az övfokozatot egyébként adományozás útján szokás megkapni. Tanítványai több alkalommal álltak dobogón nemzetközi versenyeken. Shihan Borza József munkássága elismeréseként összesen négy alkalommal vehette át az „Év sportvezetője" címet Heves megyében, 2008-ban a Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjével tüntetett ki a köztársasági elnök, 2019-ben pedig a karate területén elért eredményeiért és munkásságáért, Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott az Oyama Karate Kyokushin Hungary elnökeként. Az elmúlt évtizedek során, akárcsak napjainkban Shihan Borza József elévülhetetlen hírnevet szerez hazánknak és ezen belül is Heves megyének folyamatos és kiemelkedő versenyzői, edzői, bírói, sportszervezői és sportdiplomáciai tevékenységével és eredményeivel.

Kovács Márton Általános iskolai tanulmányait Bodonyban és Parádon végezte, középiskolai tanulmányait pedig Egerben. Ekkor már aktívan sportolt labdarúgó kapusként. 1974. február 01. napján került a Kiskörei Általános Iskolába képesítés nélküli nevelőként, majd sikeres államvizsgát tett földrajz-testnevelés szakon, s ettől az évtől már „igazi” tanárként dolgozott. A sport szeretete végigkísérte életútját, a tanári végzettség mellé a sportedzői képesítést is megszerezte kézilabda és tenisz sportágakban, valamint rekreátor, edző, sportszervező (menedzser) szakvizsgát tett. 2001-ben tanügy igazgatási szakértő szakirányú szakképesítést szerzett az Egri Eszterházy Károly Főiskolán. 1999-ben nevezték ki először iskolaigazgatónak, abban az intézményben, ahol pályafutását kezdte. Pedagógusi munkája elismeréseként 2018-ban az Egri Tankerületi Központ felterjesztésére szolgálati emlékérmet kapott. Több mint 44 év közalkalmazotti, pedagógusi, intézményvezetői szolgálat után 2018. november 26. napjától nyugdíjas. 40 éves pedagógiai pályafutása során mindent megtett azért, hogy tanítványai az egészséges életmódra nevelje. Úttörő, diák olimpiákon vettek részt tanulói a 80-as évek közepén, sí- és sátortábort szervezett, amikor még egyáltalán nem volt hagyománya. Edzői munkája eredményeként számos tehetséges gyermek került ki a kezei közül, akiknek pályafutását később is figyelemmel kísérte. Kovács Márton pedagógusi feladata mellett a Heves Megyei Közgyűlésben és települési önkormányzati képviselőként is tevékenykedett. Számtalan megyei, országos, nemzetközi sporteseményt szervezett. 1993-ban „A Magyar Sportért Kitüntető Díj”-ban, 1996-ban pedig Heves Megye Sportjáért díjban részesült.

Báryné Dr. Gál Edit, a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának igazgatójA tősgyökeres egri család tagjaként már gyermekkorában megérintették a szülők, nagyszülők által mesélt igaz történetek. Szüleivel hétvégénként gyakran járták a várat, a kazamatát, s érdeklődve hallgatta nagyapja, az egykori érseki pincemester történeteit a hóstyák népének életéről. A történelem, a kutatás iránti érdeklődés meghatározta további pályáját, így a Gárdonyi Géza Gimnázium matematika-fizika tagozatáról egyenes út vezetett az ELTE történelem – levéltár szakára. Báryné Dr. Gál Edit 1983-ban végzett az ELTE történelem-levéltár-muzeológia szakán, majd 1988-ban summa cum laude minősítéssel bölcsészdoktori címet szerzett, a gyöngyösi céhekről írt dolgozatával. 1982-ben került történész-muzeológusként a gyöngyösi Mátra Múzeumba, ahol immár 35 éve dolgozik, s 2016 novembere óta annak vezetője. 5 állandó, és közel 100 időszakos kiállítást rendezett szerte a megyében. A Parlamentben 2015-ben megnyílt, „A magyar törvényhozás ezer éve” című állandó kiállítás rendezésében muzeológiai szakmai tanácsadóként vett részt. Alapító tagja a Dominium – Magyar Uradalomtörténeti Társaságnak és a Magyar Múzeumi Történész Társulatnak. Az Orczy család történetét immár több mint 20 éve kutatja. A tudományos kutatás mellett a múzeumi munka tölti ki napjait. A tárgyi értékek feltárása és megőrzése a múzeumok egyik elsődleges feladata. A másik fontos feladata a kiállításokra alapozott komplex természetismereti, helytörténeti múzeumpedagógiai programok rendezése, szervezése, lebonyolítása. Rendszeresen dolgozott együtt a Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegen Nyelvi Intézetével, ahol a hallgatókat a múzeumok kialakulásának történetével, a muzeológia gyakorlatával és Gyöngyösi épített örökségeivel ismertette meg. A diákok mellett azonban fontosnak tartja, hogy a felnőtt lakosságot is megismertesse szűkebb hazája történetével. Tudását magától értetődően osztja meg bárkivel, aki segítségért fordul hozzá. Aktívan részt vesz Gyöngyös kulturális életének alakításában.

Kotrócz Józsefné 1962-től a Vöröskereszt tagja. 1998-ban a Hatvani Vöröskereszt kérte fel, hogy vállalja el a Petőfibányai Alapszervezet vezetését, amit azóta is végez. A Petőfibányai Alapszervezetnek 220-240 fő tagja van. A vezetőség és az aktivisták munkáját elismerve 2003-ban a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének elismerő oklevelét kapták meg a véradó mozgalom támogatásáért. Kotrócz Józsefné a Véradó Mozgalom Magyar Vöröskereszt ezüst emlékérmét kapta meg 2005-ben. 2009-ben Kotrócz Józsefné a Vöröskereszt Munkáért ezüst fokozatú kitüntetést vehetett át a Parlamentben. Kotrócz Józsefné rendszeresen dolgozik azon, hogy az arra rászoruló családok támogatásban részesüljenek. 2012. április 20-án a Vöröskereszt taggyűlésén új vezetőséget választottak, amelynek tagja maradt többek között ő is; mindezen felül a Hatvani Városi Vöröskereszt vezetőségébe, megyei küldöttnek, Egerben pedig kongresszusi küldöttnek is választották; az Egri Megyei Közgyűlésen pedig országos vezetőségi tagságra javasolták. A vöröskeresztes munkája mellett még a Nyugdíjas Szakszervezet Elnöke is. A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége 2015-ben „Vöröskeresztes Tevékenységéért Kitüntetés ARANY fokozatá”-ban részesítette. Fő célként ma is legfontosabb feladatának a véradás szervezését tekinti, amelynek lebonyolítása évente 4 alkalommal szinte kizárólag az ő munkásságának köszönhető.

 

2020. szeptember 25.

 

Fotó: Nemes Róbert