Felhívás Tüdőrákszűrésre!

2024. 01. 30.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet csatlakozott ahhoz az európai uniós kezdeményezéshez, amelynek keretében közel 3000 ember ingyenes CT-vel végzett tüdőrák-szűrése végezhető el. Hazánkban a tüdőrák vezető daganatos halálok, amelynek az egyik oka, hogy túl későn ismerjük fel a betegséget. A korai stádiumban felismert betegséget, jobb eséllyel lehet gyógyítani, a korai diagnózis rengeteg életet menthet meg.

Felhívás Tüdőrákszűrésre!

INGYENES CT-VEL VÉGZETT TÜDŐRÁKSZŰRŐ PROGRAM INDULT

 

Hazánkban a tüdőrák vezető daganatos halálok. Ennek az az egyik oka, hogy túl későn ismerjük fel a betegséget. Pedig a korai stádiumban felismert betegséget, jobb eséllyel lehet gyógyítani. A korai diagnózis rengeteg életet menthet meg. A korai tüdőrák CT-vel végzett szűrővizsgálattal ismerhető fel leghatékonyabban.

 

A CT-vel végzett módszer bevezetés alatt áll egész Európában. Hazánkban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet csatlakozott ahhoz az európai uniós egészségügyi kezdeményezéshez (EU4Health EU4H-2022-PJ-Ol egészségügyi program, SOLACE projekt), aminek keretében most közel 3000 ember ingyenes CT-vel végzett tüdőrák-szűrését tudják elvégezni.

2023. október 1-én indult az alacsony dózisú computer tomográfiás (LDCT) vizsgálaton alapuló tüdőrákszűrő program. (2025.03.31-ig)

A szűrővizsgálatot elsősorban azoknál javasolt elvégezni, akiknél magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Az Intézet célkitűzése, hogy főként azok a személyek kerüljenek megszólításra, akik eddig aránytalanul kis számban vettek részt tüdőrákszűrésen. A célcsoporthoz tartoznak főként a nők, a szociálisan vagy földrajzi értelemben hátrányos helyzetűek, illetve a tartós betegségben szenvedők.

 

 KI VEHET RÉSZT A PROGRAMBAN

 

Azokat tudják a szűrőprogram keretében megvizsgálni, akik:

-          50-75 évesek,

-          és jelenleg is erős dohányosok, vagy korábban tették le a cigarettát (nem több, mint 15 éve),

-          és legalább 20 évig napi körülbelül egy doboz cigarettát szívtak el

-          és 1 éven belül nem volt mellkas CT vizsgálatuk.

 

 

HOL LEHET JELENTKEZNI

 

• E-mail-ben: tudorakszures@koranyi.hu

• Telefonon: +36-30-153 0951 (a telefonon jelentkezőket visszahívják)

 

A szűrővizsgálat helyszíne: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ("S" épület) 1121 Budapest, Korányi Frigyes út 1. szám