Aktív Magyarország

2021. 01. 05.

Támogatás futópályák, bringaparkok, vasalt utak, mászótermek és sziklamászó iskolák megvalósítására

Aktív Magyarország

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tájékoztatása alapján 2021-ben is folytatódik az Aktív Magyarország Program, aminek keretein belül futópályák, bringaparkok, vasalt utak, mászótermek és sziklamászó iskolák megvalósítását és felújítását támogatják. A Program célja, hogy a magyarországi városokban olyan, a szabadidő kulturált eltöltésére, valamint igény esetén versenysportra is használható sportpályák jöjjenek létre, illetve újuljanak meg, amelyek a futás, a kerékpározás és fal- és sziklamászás infrastrukturális igényeit képesek biztosítani arra alkalmas, biztonságos környezetben.

Az Országos Futópálya-építési Programra 2021-ben bruttó 350 millió forint keret áll rendelkezésre. A Program szakmai koordináló szervezete a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ). A korábbi évekhez hasonlóan a támogatási intenzitás 50%. Jövőre a legalább 1 kilométer hosszúságú pályák mellett 800-1000 méter hosszúságú rekortán futókörök megépülését is támogatjuk. Jelentkezési határidő: 2021. február 28. Minden információ a jelentkezéshez a SZEOSZ honlapján található meg. 

Elérhetőség: futopalya@szeosz.hu

Az Országos Bringapark Programra bruttó 300 millió forint áll rendelkezésre, szintén 50%-os támogatási intenzitással. A Programot a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) koordinálja. A megépíthető pályák típusai: BMX cross, triál, dirt, erdei single trail pálya, BMX freestyle és görpark. A jelentkezéshez szükséges információk a MAKETUSZ honlapján érhetők el. A Programba való jelentkezés határideje: 2021. február 28.

Elérhetőség: bringapark@maketusz.hu

Vasalt utak, mászótermek és sziklamászó iskolák építésére, felújítására és bővítésére összesen bruttó 120 millió forint keret áll rendelkezésre. A mászósportortokhoz kapcsolódó fejlesztések a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) koordinálásával valósulnak meg. Vasalt utakra 60 millió forint, sziklamászó iskolákra és a mászótermekre 30-30 millió forint maximális támogatás igényelhető. Az egyes típusokhoz tartozó részletes információk (jelentkezési határidő, jelentkezők köre, támogatási intenzitás, megvalósítási határidő) a Szövetség honlapján közzétett felhívásokban olvashatóak el.

Elérhetőségek: vasaltutak@mhssz.hu, sziklamaszoiskola@mhssz.hu, maszotermek@mhssz.hu

A benyújtott igények szakmai, műszaki és pénzügyi szempontból történő vizsgálatát követően a helyszínekre vonatkozó végső döntést az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Szövetségek javaslatai alapján hozza meg.