Uniós utazóként konzuli védelem jár a világ legrejtettebb szegleteiben is

2021. 05. 19.

Baleset, természeti katasztrófa, rablás, személyazonosító okmányok elvesztése – soha nem jó ezeket megélni, de még rémisztőbb, ha mindez idegen országban történik meg velünk. Pláne, ha olyanban, ahol nincs is magyar képviselet. Szerencsére van ilyen esetben is megoldás: az uniós tagállamok együttműködésének köszönhetően hasonló vészhelyzetekben másik tagállam segíthet. A járványhelyzet alatt minderre még nagyobb szükség lehet, nem árt tudni, mit tehetünk, ha külföldön kerülnénk bajba – de ne feledjük, az utazás továbbra is egyéni döntés és felelősség kérdése.

Uniós utazóként konzuli védelem jár a világ legrejtettebb szegleteiben is

Uniós polgárként több a jogunk

Azzal, hogy Magyarország az EU teljes jogú tagja lett, magyar állampolgárokként egyből uniós polgárok is lettünk. Ez pedig számos többletjoggal jár: szabadon utazhatunk és telepedhetünk le másik tagállamban, közvetlenül megválaszthatjuk, kik képviseljenek minket az Európai Parlamentben, vagy például európai polgári kezdeményezés segítségével befolyásolhatjuk az uniós döntéshozatalt. Emellett uniós polgárként a fenti esetben az is jár nekünk, hogy baj esetén más, helyben működő uniós ország konzuli hatóságának segítségét kérhetjük, ők pedig ugyanúgy kezelnek majd minket, mint saját országuk állampolgárait.

Konzuli védelem à la EU: együtt lefedjük a világot

Becslések szerint több mint 30 millió uniós polgár lakik állandó jelleggel harmadik országban, és az Eurostat adatai alapján közel hétmillióan fordulnak meg az Unión kívüli olyan helyeken, ahol saját országuknak nincs képviselete. A Külügyminisztérium adatai alapján jelenleg körülbelül száz országban nem működik olyan magyar külképviselet, ahol konzuli védelemben részesülhetnénk, így ez a lehetőség sok világutazó magyart is érinthet.

Miben segíthetnek? Miben nem?

Ha nincs magyar képviselet valamelyik országban, úgy másik tagállam konzuli szolgálatának segítségét kérhetjük például súlyos baleset vagy betegség esetén, halálesettel, letartóztatással, fogva tartással kapcsolatos ügyekben, vagy ha erőszakos bűncselekmény áldozatává válnánk. Természeti katasztrófa – például földrengés, szökőár, vulkánkitörés – és polgári zavargás esetén segítenek a hazaszállításban is, de a leggyakoribb eset az elveszett vagy ellopott úti okmány pótlása. Ilyenkor ideiglenes úti okmányt állítanak ki, hogy a kérelmező biztonságosan hazautazhasson. (Az uniós intézmények nemrégiben fogadták el a javaslatot, amely alapján a közeljövőben ezek az ideiglenes dokumentumok egységesek lesznek.)

 

Fontos tudni: ahogy a magyar külképviseletek, úgy az uniós nagykövetségek és konzulátusok sem kötelesek segíteni többek között hivatalos tolmácsolásban vagy fordításban, letelepedési, munkavállalási vagy egyéb engedélyek beszerzésében, a külföldön tartózkodó személyek felkutatásában, magánjogi vagy munkaügyi viták rendezésében, illetve a meglátogatott országban felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy bár ez a jog az uniós polgársághoz kapcsolódik, érvényesítésében mégsem az EU harmadik országokban működő képviseletei (delegációk) tudnak segíteni, minden esetben egy EU-s ország nagykövetségéhez vagy konzulátusához kell fordulnunk baj esetén.

Mi kell a segítség igénybevételéhez?

Alapvetően semmi: elegendő, ha tudunk erről a lehetőségről, és előzetesen utánanézünk, hogy a célországban van-e országunknak külképviselete, és ha nincs, felírjuk vagy elmentjük valamelyik másik uniós ország képviseletének elérhetőségeit. Ehhez szuper segítséget ad az EU folyamatosan frissített és nagyon egyszerűen kereshető adatbázisa a világ országaiban működő nagykövetségekről és konzulátusokról. Itt például azt is meg tudjuk nézni, hogy adott nagykövetségen milyen nyelveken beszélnek. Egzotikusabb országba való utazás esetén – egy utasbiztosítás megkötése mellett – még érdemes lehet előzetesen regisztrálni konzuli védelemre a Külügyminisztérium rendszerében, így vészhelyzet esetén könnyebben segítséget kaphatunk.

Forrás: www.europapont.blog.hu

2021. május 19.