Új stratégia a schengeni térség megerősítéséért

2021. 06. 03.

Az Európai Bizottság június 2-án új stratégiát terjesztett elő azzal a céllal, hogy a schengeni térség erősebbé és ellenállóképesebbé váljon. A schengeni térséget 26 ország alkotja, melyekben több mint 420 millió ember él. Az a tény, hogy a térség országai között megszűntek a belső határellenőrzések, rendkívül fontos az európai életmód szempontjából, naponta ugyanis 3,5 millió ember kel át a schengeni államok közötti határokon.

A tegnap bemutatott stratégiában a Bizottság számba veszi, milyen fejlemények jelentettek kihívást a schengeni térség működése szempontjából az utóbbi években, és felvázolja, mit kell tenni annak érdekében, hogy a schengeni vívmányok jelentette előnyök a jövőben is megmaradjanak. Stratégiájában a Bizottság kiemeli: uniós szintű közös fellépésre van szükség ahhoz, hogy a tagállamok meg tudjanak birkózni az aktuális kihívásokkal.
 
A schengeni térség megfelelő működését három pillér támasztja alá: az EU külső határainak hatékony igazgatása, a belső határellenőrzések hiányát ellensúlyozó belső intézkedések megerősítése – különös tekintettel a rendőrségi együttműködésre, a biztonságra és a migrációkezelésre –, valamint a hathatós felkészülés és irányítás biztosítása. A schengeni szabályok végrehajtása iránti kölcsönös bizalom elmélyítése érdekében a Bizottság a mai napon javaslatot is előterjesztett, mely a schengeni értékelési és monitoringmechanizmus felülvizsgálatát célozza.
 
A ma ismertetett stratégia a következő célokat hivatott megvalósítani:
 

Az EU külső határainak hatékony igazgatása: ehhez – a már megkezdett munkát folytatva – létre kell hozni az Európai Határ- és Parti Őrség készenléti alakulatát, 2023-ig kölcsönösen átjárhatóvá kell tenni a határigazgatással és a migrációkezeléssel kapcsolatos információs rendszereket, és ezt a célt szolgálja az a most készülő javaslat is, mely a vízumkérelmek és úti okmányok digitalizálására irányul. 
A schengeni térség belső megerősítése: a belső határellenőrzések nélküli működés fenntartása és ellensúlyozása érdekében elengedhetetlen, hogy a tagállamok szorosan együttműködjenek egymással a biztonsági fenyegetések megelőzése és elhárítása terén. 
A felkészülés és az irányítás javítása: egyebek mellett a Bizottság még az idén javasolni fogja a Schengeni határellenőrzési kódex felülvizsgálatát. A cél az, hogy az intézkedések gondos összehangolása és a szükséges biztosítékok bevezetése révén a schengeni térség ellenállóképesebbé váljon a súlyos fenyegetésekkel szemben, és csak végső esetben kerüljön sor a belső határellenőrzések visszaállítására. 
A schengeni térség bővítése: arra kell törekedni, hogy a schengeni térség a jövőben azokat az uniós tagállamokat is magában foglalja, amelyek jelenleg még nem képezik a részét.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.
 
2021. június 3.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete