Koronavírus: közös út Európa biztonságos újranyitásához

2021. 03. 23.

Az európai vezetők március 25-i ülését megelőzően az Európai Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki összehangolt megközelítést arra vonatkozóan, hogyan fogják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat fokozatosan feloldani, amikor ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Bár a járványügyi helyzet folyamatos ellenőrzést igényel a megfelelő átoltottság eléréséig, az egységes piacon belül meg kell teremteni a feltételeket a biztonságos és tartós újranyitáshoz, hogy a polgárok élhessenek jogaikkal, és újrakezdhessék gazdasági és társadalmi tevékenységüket. Ez magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó digitális zöldigazolvány bevezetését; a válaszintézkedések közös keretének alkalmazását; a további tesztelési stratégiákra, mint például a vírusváltozatok nyomon követése érdekében a szennyvíz vizsgálatára vonatkozó iránymutatást; a diagnosztikára és a terápiás eljárásokra irányuló beruházásokat. A közlemény kiemeli azokat az intézkedéseket is, amelyek a COVAX-eszköz és egy uniós oltóanyag-megosztási mechanizmus révén növelik a globális ellenálló képességet.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A közös előrelépéshez biztonságos és fenntartható megközelítésre van szükség, amely valamennyi európai polgár javát szolgálja. A korlátozások feloldása során figyelembe kell vennünk 2020 tanulságait, és el kell kerülnünk a nyitás-zárás káros és költséges ciklusait. A mai közlemény meglévő és új intézkedésekből álló, kiegyensúlyozott csomagot tartalmaz. Várakozással tekintünk az elé, hogy a tagállamok az Európai Tanács soron következő ülésén jóváhagyják a csomagot. Nap mint nap közelebb kerülünk oltási céljaink eléréséhez és az európai életrend helyreállításához.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „Olyan közös uniós megközelítésre teszünk ma javaslatot, amelyet követve megvalósíthatjuk az EU biztonságos, fenntartható és kiszámítható újranyitására vonatkozó közös célunkat. A vírussal kapcsolatos európai helyzet továbbra is nagy kihívást jelent, és döntő fontosságú a meghozott döntésekbe vetett bizalom. Csak közös megközelítéssel lehet biztonságosan visszatérni az Unión belüli, korlátozás nélküli szabad mozgáshoz, átlátható intézkedések és maradéktalan kölcsönös bizalom alapján.”

A teljes cikket itt olvashatja el.

2021. március 23.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete