Konferencia Európa jövőjéről: Az uniós intézmények elnökei együttes nyilatkozatot fogadtak el

2021. 03. 11.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint – a Tanács soros elnöksége nevében – António Costa portugál miniszterelnök ma aláírta az Európa jövőjéről szóló konferenciára vonatkozó együttes nyilatkozatot. Ezzel megindulhat az a vitafolyamat, amelynek keretében a polgárok Európa minden szegletében kifejthetik elképzeléseiket Európa jövőjének alakításáról.

A kezdeményezés nagyobb szerepet kíván biztosítani a polgároknak az Unió jövőbeli szakpolitikáinak és törekvéseinek alakításában. Ezért az EU egy új, nyilvános fórumot fog létrehozni, hogy nyílt, inkluzív, átlátható és strukturált párbeszédet folytasson az európai polgárokkal a számukra fontos, mindennapi életüket befolyásoló kérdésekről. A konferencia a három uniós intézmény fennhatósága alatt fog működni.

Az együttes nyilatkozat meghatározza a konferencia célkitűzéseit és elveit. Polgárközpontú rendezvényekhez biztosít keretet, amelyeket a civil társadalommal és a különböző érdekelt felekkel, a nemzeti és regionális parlamentekkel, a Régiók Bizottságával, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal, a szociális partnerekkel és a tudományos élet szereplőivel együttműködésben kell megszervezni. Uniós szinten európai polgári vitafórumok megrendezésére is sor kerül majd. A polgárok egy interaktív és többnyelvű digitális platform révén online is megoszthatják majd másokkal az elképzeléseiket, részt vehetnek rendezvényeken, illetve segítséget kaphatnak rendezvények szervezéséhez is.

Ursula von der Leyen elnök a következő felhívással fordult az európai polgárokhoz az együttes nyilatkozat elfogadása alkalmából: „A mai napon minden európai polgárt arra buzdítunk, hogy hallassa a hangját. Arra kérjük őket, mondják el, milyen Európában szeretnének élni, és vegyenek részt az előttünk álló tervező- és építőmunkában. A polgárok elvárásai egyértelműek: beleszólást kérnek Európa jövőjének alakításába és azokba az ügyekbe, amelyek befolyásolják az életüket. Ugyanilyen egyértelműen ígérjük: meg fogjuk hallgatni őket, és ezt a tettek szintjén is bizonyítjuk majd.”

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

2021. március 10.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete