Horizont Európa - az EU tudománytámogató programja

2021. 04. 28.

A Covid19 utáni helyreállítás részeként a több mint 95 milliárd euró költségvetésű Horizont Európa program támogatja a tudományos kutatásokat és segíti az EU zöld- és digitális átmenetét.

Horizont Európa - az EU tudománytámogató programja

 

A Covid19 járvány egyértelműen bebizonyította, hogy a kutatás és az innováció a gazdasági fellendülés mozgatórugója. Az előző uniós finanszírozási program, a Horizon 2020 keretein belül több száz millió eurót mozgósítottak koronavírus-kutatási projektekbe. Az új program, a Horizon Europe/Horizont Európa továbbra is támogatja az egészségügyi kutatásokat és segíti az EU egészségügyi rendszereit a jövőbeli válságokra való felkészülésben.

Az EU kutatást és innovációt támogató finanszírozási programjának 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetése meghaladja a 95 milliárd eurót. Az EU hosszú távú költségvetéséről folytatott tárgyalásokon az EP-képviselők pedig további 4 milliárd eurót biztosítottak a programra. Infografikáinkon összefoglaltuk, pontosan mit is finanszíroz a program és hogy oszlik meg a forrás a területek között.

A fő cél a tudományos és a technológiai ágazatok megerősítése, az ipari versenyképesség elősegítése és a fenntartható fejlődés megvalósítása az EU-ban.

Az új uniós kutatásfinanszírozási program támogatja a digitális és a zöld átmenetet és segít karbonsemlegessé válni az iparnak, csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól függést és ügyel arra, hogy a klímaváltozással szembeni küzdelem a Covid19 utáni helyreállítás során is előtérben maradjon. A program kitér a világjárvány által elpusztított kreatív és kulturális ágazat számára elérhető jutattatásokra is.

A Horizont Európa program öt kiemelt küldetésre összpontosít, melyek a következők:

- Gyorsabb átállás egy, az éghajlatváltozásra felkészült, ellenálló Európára


- A daganatos betegségek gyógyítása


- 100 klímasemleges város kialakítása 2030-ra


- Óceánjaink és vizeink regenerálása


  • 2030-ra egészséges talaj a földek 75%-ánál.

 

A Horizont Európa program költségvetése négy terület között oszlik meg. Az első az európai kutatás és innováció támogatására és megerősítésére összpontosít. A második biztosítja a globális kihívásokra választ adó öt kiemelt küldetés tudományos tevékenységének finanszírozását. A harmadik célja a kutatásorinetált vállalkozói szellem támogatása, míg a negyedik segítséget nyújt a kutatói hálózatok együttműködéséhez.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet (EIT) és az Európai Innovációs Tanácsot (EIC) a Horizont Európa program finanszírozza. Az EIT segít csökkenteni a szakadékot a kutatás és a piac között, ezért innovatívabbá teszi Európát. Az EIC célja pedig az áttörést jelentő technológiák és innovációk támogatása új piacok létrehozásával és nemzetközi szintű bővítés révén.

További információ ITT elérhető.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2021. április 28.