BREXIT: hogyan változik az EU és az Egyesült Királyság új kapcsolata?

2021. 01. 20.

A brexit és az ezt követő, tavaly év végén létrejött megállapodás értelmében változik az EU és az Egyesült Királyság viszonya. Az alábbi összefoglalóból tájékozódhat mit jelent ez az európaiak számára.

BREXIT: hogyan változik az EU és az Egyesült Királyság új kapcsolata?

Tavaly január 31-én az Egyesült Királyság (UK) kilépett az Európai Unióból. Az ezt követő átmeneti időszakban Nagy-Britannia és Észak-Írország azonban még része volt az EU egységes piacának és a vámuniónak, hogy legyen elég idő a két fél további kapcsolatának szabályozására. Az intenzív egyeztetéseknek hála 2020 decemberében megállapodás született, amit egyelőre ideiglenes alkalmaznak, hiszen jogerőssé akkor válik, ha már jóváhagyta a Parlament is. Az EP képviselők a parlamenti szakbizottságokban vizsgálják a szöveget, mielőtt a plenáris ülésen szavaznak róla.

Számos kérdést már korábban tisztázott a 2019 végén aláírt kilépési nyilatkozat, ami kitért többek között az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok, valamint az Unióban letelepedett brit állampolgárok jogainak védelmére, az Egyesült Királyság tagállamként vállalt pénzügyi kötelezettségeire és a határokkal kapcsolatos kérdésekre, különös tekintettel Írországot illetően.

Letelepedés és munkavállalás

Azok az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárok, valamint az EU-ban élő brit állampolgárok, akik 2021 januárja előtt már az adott országban éltek, ott maradhatnak és munkát is vállalhatnak, már amennyiben az adott EU-s tagállam vagy az Egyesült Királyság illetékes hatósága regisztrálta őket és letelepedési engedéllyel is rendelkeznek.

Azoknak a brit állampolgároknak, akik még nem élnek az EU-ban a letelepedéssel és munkavállalással kapcsolatos jogai korlátozhatóak EU-n belül. Ez alól kivételt jelent Írország, amely egyedi megállapodást kötött az Egyesült Királysággal. Változás továbbá, hogy a brit állampolgárok képesítését a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem ismerik el automatikusan az EU tagállamaiban.

Azoknak a brit állampolgároknak, akik bármilyen okból 90 napnál hosszabb ideig szeretnének az EU egyik tagállamába látogatni, vagy oda költözni, igazodniuk kell az EU-n kívülről érkezőkre vonatkozó beutazási és tartózkodási követelményekhez. Ez azokra is vonatkozik, akinek tartózkodási címük van az EU-ban.

Azoknak az EU-s állampolgároknak, akik az EU-ból az Egyesült Királyságba szeretnének költözni, hogy ott több mint 6 hónapot töltsenek, dolgozzanak, meg kell felelniük az Egyesült Királyság kormánya által meghatározott migrációs feltételeknek, ideértve a vízum kérelmet is.


Utazás

A brit állampolgárok 180 napon belül kevesebb, mint 90 napot tartózkodhatnak az EU-ban vízum kiváltása nélkül. Nem használhatják azonban az EU gyorsított útlevél ellenőrzési rendszerét és a vámsávjait. Emellett rendelkezniük kell egy visszaútra szóló jeggyel és azt is bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkeznek az ott tartózkodásuk idejének finanszírozására. Az útlevél lejárati ideje pedig régebbi kell legyen, mint 6 hónap.


Az EU-s állampolgárok hat hónapot tölthetnek az Egyesült Királyságban vízummentesen, de a belépéshez érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.


Egészségügyi ellátás

Azok az EU-s állampolgárok, akik ideiglenesen tartózkodnak az Egyesült Királyságban továbbra is használhatják az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat sürgősségi ellátás igénybevételénél. Hat hónapnál hosszabb kint tartózkodás esetén azonban egészségbiztosítást kell fizetniük.


A nyugdíjasok igénybe vehetik az egészségügyi ellátás ott, ahol laknak. A keletkező költségeket a nyugdíjat fizető ország téríti a lakhely szerinti országnak.


Erasmus

Az Egyesült Királyság a továbbiakban nem része a népszerű Erasmus+ cserediák programnak, helyette saját cserediák programot hoz létre. Ennek következtében az EU-s diákok többé nem jelölhetik az Egyesült Királyságot célországnak az Erasmus programban. Észak-Írország állampolgárok ugyanakkor továbbra is részt vehetnek a programban.

 

Áruk és szolgáltatások kereskedelme
 

A megállapodás értelmében az Egyesült Királyság és az EU közötti áruforgalom nem vámköteles, azonban új eljárások léptek életbe az Egyesült Királyságba bevitt és onnan kihozott áruk esetében. Meg kell felelniük az uniós belső piaci szabályoknak (az egészségügyi, biztonsági, szociális, környezetvédelmi előírások), vagy a másik irányba az érvényben lévő brit szabályozásnak . A rendszer bürokratikusabbá vált és számolni kell többletköltségekkel is.

 

Ami a szolgáltatásokat illeti, az Egyesült Királyság vállalatainak már nincs automatikus joguk szolgáltatásnyújtásra az egész EU-ban. Ha azon belül akarják folytatni a működésüket, székhellyel kell rendelkezniük valamelyik tagállamban.


További információ:


GY.I.K. az EU és az Egyesült Királyság megállapodása kapcsán 
Az Egyesült Királyság tájékoztatója az új szabályokról 

 

2021. janár 20. Forrás: www.europarl.europa.eu