Az Európai Bizottság engedélyezi a második biztonságos és hatásos oltóanyagot

2021. 01. 06.

Az Európai Bizottság tegnap feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett Covid19-oltóanyag forgalmazásához.

Az Európai Bizottság engedélyezi a második biztonságos és hatásos oltóanyagot

Ez a vakcina – a BioNTech és a Pfizer 2020. december 21-én engedélyezett oltószere után – az Európai Unióban engedélyezett második koronavírus-oltóanyag. Az engedélyezésre azután került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kiértékelte a vakcina biztonságosságát, hatásosságát és minőségét, és ennek alapján javasolta a feltételes forgalombahozatali engedély megadását, mivel a vakcina előnyei meghaladják a védőoltás beadásából eredő kockázatokat. Az engedélyt az uniós tagállamok is jóváhagyták.

Az engedélyezésnek köszönhetően az EU további 160 millió adag koronavírus-oltóanyaghoz jut a BioNTech/Pfizer által biztosított 300 millió adag vakcinán felül. A Moderna-oltóanyag leszállítására 2021 első és harmadik negyedéve között kerül majd sor. Az Európai Bizottság eddig összesen hat gyógyszeripari vállalattal állapodott meg az általuk fejlesztett potenciális oltóanyagok megvásárlásáról, így a jövőben további koronavírus-vakcinák beszerzésére is sor fog kerülni a vakcinák tudományos értékelését és engedélyezését követően.