Áttérés az új agrárpolitikára az EU-ban: fókuszban a gazdák és az élelmiszerbiztonság

2020. 12. 12.

Átalakítás alatt van a közös uniós agrárpolitika, a képviselők a decemberi plenáris ülésen szavaznak a javaslatról, amely a zökkenőmentes átállást segíti, amíg az új szabályok életbe lépnek.

Áttérés az új agrárpolitikára az EU-ban: fókuszban a gazdák és az élelmiszerbiztonság

A jelenlegi közös mezőgazdasági politikát felváltja majd egy új keretszerződés, a tárgyalások azonban csúsznak. Szükség volt ezért olyan javaslatokra, amelyek biztosítják, hogy a gazdák nem esnek el jövedelmüktől, és a termelés sem szenved károkat az EU-ban.

A Parlament, a Tanács és a Bizottság 2020. június 30-án jutott megállapodásra a javaslatról, amely biztosítja, hogy a mezőgazdasági termelőket érintő legfontosabb rendelkezések érvényben maradnak 2022-ig.

A közös mezőgazdasági politika (KAP)

Az 1962-ben létrehozott közös agrárpolitika célja, hogy támogassa az agrártermelőket és javítsa a mezőgazdaság termelékenységét, tisztességes megélhetést biztosítson az uniós gazdáknak, segítse az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, és életben tartsa a vidéki térségek gazdaságát.

Néhány eredmény, amelyet a közös agrárpolitikával értek el a tagállamok:

Jövedelemtámogatás mezőgazdasági termelőknek
A mezőgazdasági területek fenntartható kezelése - pénzügyi előnyök a termelők számára
A mezőgazdasági piacokra vonatkozó uniós szabályok áttekintése
Vidékfejlesztési intézkedések

A KAP 2020-ban az Unió költségvetésének összesen 34,5%-át tette ki (58,12 milliárd euró).

 Az EP álláspontja

A Parlament azt szeretné, hogy az új jogszabály kiszámíthatóságot, stabilitást és pénzügyi biztonságot adjon a mezőgazdasági termelők számára, különösen a Covid19-járvány tükrében, amely súlyos csapást mért az agrár- és élelmiszeripari ágazatra. A képviselők nemrég állapodtak meg a KAP 2023-2027 közötti reformjával kapcsolatos álláspontjukról, amely magában foglalja a fiatal mezőgazdasági termelők támogatását, a gazdák megsegítését válsághelyzetekben és a éghajlatbarát gyakorlatok támogatását.

További információ:

A közös agrárpolitikáról dióhéjban

A közös agrárpolitika jövője

Mit tesz az EU a fenntartható élelmiszerellátás érdekében?

 

2020. december 12.

Forrás: www.europarl.europa.eu