A Bizottság előterjeszti az európai helyreállítás felgyorsítását szolgáló 2022. évi költségvetés tervezetét, és beszámol az uniós költségvetés teljesítményéről

2021. 06. 09.

Az Európai Bizottság tegnap 167,8 milliárd eurós éves uniós költségvetésre tett javaslatot 2022-re. A jövő évi költségvetést a Next Generation EU keretében tőkepiacokon felvett hitelekből finanszírozandó vissza nem térítendő támogatás egészíti majd ki, melynek összege becslések szerint el fogja érni a 143,5 milliárd eurót. Ezek a források együttesen jelentős beruházásokat mozgósítanak majd a válság utáni gazdasági helyreállítás fellendítése, a fenntarthatóság javítása és az ellenálló képesség növelése érdekében.

A finanszírozás elő fogja segíteni az európai gazdaság újjáépítését és korszerűsítését, ugyanis előmozdítja a zöld és a digitális átállást, munkahelyeket teremt, valamint megerősíti Európa szerepét a világban. A költségvetési tervezet azokra a területekre irányítja a forrásokat, ahol azok az uniós tagállamok és partnerek leglényegesebb helyreállítási szükségleteivel összhangban a legnagyobb hatást fejthetik ki.
 
A 2022. évi költségvetési tervezet a 2021–2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés részét képezi, és arra irányul, hogy annak prioritásait konkrét éves feladatokra fordítsa le. E célból a Bizottság többek között a következő költségvetési kötelezettségvállalásokat javasolja 2022-re, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében a tagállamoknak nyújtott támogatáson felül:
 

53 milliárd euró a közös agrárpolitikára – ezenfelül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap további 5,7 milliárd eurót kaphat a Next Generation EU keretében.
36,5 milliárd euró regionális fejlesztésre és kohézióra – ezt 10,8 milliárd euróval növelik majd a Next Generation EU-ból a válságreagálás és a válságelhárítás támogatására előirányzott források.
13,1 milliárd euró kutatásra és innovációra – ezenfelül a terület további 1,8 milliárd eurót kaphat a Next Generation EU-ból.
4,7 milliárd euró az emberek jövőjébe, a társadalmi kohézióba és az értékekbe irányuló befektetésekre – ebből az összegből 3,4 milliárd euró az emberek oktatási és mobilitási lehetőségeinek megteremtését, 401 millió euró az európai művészek és alkotók támogatását, 250 millió euró pedig a jogérvényesülés, a jogok és az értékek előmozdítását szolgálja majd a tervezet szerint.
1,9 milliárd euró a határok védelmére – ebből 758 millió euró az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) költségvetésére lesz előirányozva.
 
Az EU 2022. évi költségvetéséről szóló teljes sajtóközlemény itt olvasható.
 
2021. június 9.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete