A „Balatoni hal” felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

2021. 06. 16.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Balatoni hal” felkerüljön az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban. A „Balatoni hal” elnevezés kizárólag a Balatonban vagy a Balaton vízgyűjtő területén élő pontyot vagy fogassüllőt illeti meg.

A „Balatoni hal” felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

A területre nedves kontinentális éghajlat jellemző, de bizonyos mértékig a szubmediterrán hatás is érvényesül, ami fontos tényező a halgazdálkodásban. A jó vízminőségnek és a természetes haltakarmánynak köszönhetőn a balatoni fogassüllő húsa hófehér, mellékízektől mentes. A balatoni ponty húsa tömör. A „Balatoni hal” a  helyi gasztronómia egyik alappillére. A balatoni ponty nélkülözhetetlen hozzávalója a balatoni halászlének, melynek elkészítési módja is egyedi. A bizottsági döntésnek megfelelően a „Balatoni hal” bekerült a már oltalom alatt álló 1762 élelmiszertermék uniós nyilvántartásába.
 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2021. június 16.