2020 július 13, hétfő
Főoldal  //  Sirok  //  Megújult környezettel várja vendégeit a siroki vár
16
okt 2012
PDF
Nyomtatás
E-mail

sirokivar

A várat még 1994-ben nyilvánították a nemzeti örökség  részévé. A vár tulajdonosa, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága még 2009-ben nyújtott be pályázatot az alsóvár rekonstrukciójára. Az ünnepélyes projektindító eseményre 2010 tavaszán került sor, ezt követően indultak meg a felújítási munkálatok. A 365 millió forintos EU támogatással megvalósult rekonstrukció befejeztével az alsóvár ünnepélyes átadása 2012. szeptember 30-án történt meg, ezt követően vehették birtokba a látogatók a megszépült várat.

 

A vár alatti parkolóban völgykapu épült, a vár kiemelt rendezvényeire – mint a Siroki várnapok, Mátrai múzeumok éjszakája – ezentúl itt léphetnek be a látogatók. A gondosan megtisztított és padokkal, asztalokkal kiegészített várnyereg nemcsak a rendezvények területét bővítette ki, hanem kellemes kirándulóhely is lett, ahol piknikezni, pihenni lehet. Az igazi látványosság azonban az alsóvár, ahová felvonóhídon léphetünk be. Az ünnepélyes ágyúszót nem csupán a vár átadásakor hallhatták a vendégek, a tervek szerint a nagyobb rendezvények alkalmával is ágyúszóval tárja ki kapuit a vár. A környezetbe illeszkedő teraszokról a Mátra tömbje a Kékessel tárul szemünk elé, míg másik irányba a Bükk panorámájában gyönyörködhetünk. A megerősített falak mentén immár biztonságosan lehet sétálni, ahogyan lépcsősor vezet az alsóvárból a felsőbe, a korábbi meredek sziklafolyosó mentén.

A falu központi részén, hosszú, enyhén szabálytalan alakú szalagtelken áll a műemléki védelem alatt álló lakóépület. A lakóház tetőzetének gerincvonala az úttengelyre merőleges. A XIX. sz. közepén épített lakóházat többször átalakították. Alaprajzi elrendezése: szoba-konyha-szoba-hátsó konyha, mely eredetileg kamra volt. Maga a lakóház is jelentős épület, de a lakóház udvari homlokzata előtt végigfutó törpeoszlopos, bimbófejezetes tornác kiemelkedő értékűvé teszi az épületet. Dr. Hála József kutatásaiból tudjuk, hogy ezek az oszlopok a környéken dolgozó olasz kőfaragómesterek munkái. Ezek a mesterek Parádon és környékén dolgoztak, és az általuk mellékfoglalkozásként készített oszlopok a környező területeken más helyen is felbukkannak. Sirokban a viszonylag nagy számú bimbófejezetes, törpeoszlopos tornácú lakóház közül már csak ez az egy épület található meg. A helyreállítás során valamennyi oszlop tisztítás és javítás után az eredeti helyére került vissza. Pontosan nem sikerült kideríteni az oszlopok származási helyét, a szálak valószínűleg Olaszországba nyúlnak vissza. A padló minden helyiségben döngölt anyag. Az ablakok kapcsolt gerébtokos szerkezetűek, az ajtók gerébtokosak, az ajtólapok félig üvegezettek. A lakóépülethez a telek hátsó része felé kapcsolódott egy romos istálló/csűr. A felmenő falak a helyben könnyen hozzáférhető tufából készültek. A lakóépület födéme borított gerendás szerkezetű. A palóc tájházat 2008-ban rendezték be és adták át. 2011-ben pályázati forrásból a Palóc út részeként a tájház hátsó szobájába palóc motívumokkal készített bútorok kerültek, és palóc szőttesek, dísztárgyak kaphatóak. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a vár rekonstrukció részeként a tájházat is megújítja. Ennek keretében „Országh Kristóf rendezvényház és információs központ” jön létre a tájházban. A projekt része a csűr felépítése, a tájház berendezése, kommunikációs és vizuáltechnikai berendezések beszerzése. A rekonstruált fa csűrben rendezvények tarthatók, elsősorban a várak életének közelebbi megismerése céljából. A gyerekek kedvence lesz a kertben már megépült vár-játszótér is, ahonnan remek rálátás nyílik a várra.

Eger, 2012. október 16. Forrás: www.sirokivar.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*