16
okt 2014
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az egri vár 1596-os ostromáról Törökországban előkerült naplóról is szó lesz a Zrínyi Miklóst és a 17. század végvári küzdelmeit fókuszba állító egri végvár-konferencián.

Bujdosné Pap Györgyi, a szervező Dobó István Vármúzeum igazgatóhelyettese az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az egri várban zajló háromnapos tudományos konferencián 22 tervezett és egy "terven felüli" előadást tartanak. Idén Zrínyi Miklós és a 17. századi végvári harcok állnak a hadtörténeti, régészeti, illetve a kor mindennapi életét, például táplálkozási szokásait is vizsgáló előadások középpontjában.

"A csütörtök délutáni meglepetéselőadást Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója tartja, aki az anatóliai Konyában rábukkant az 1596-os egri ostromot is megjárt egyik török katonatiszt oszmán nyelven írt naplójára" - mondta az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: a vármúzeum tervei között szerepel, hogy magyarra fordítják és kiadják a naplót. Kitért arra is, hogy a vármúzeum híd szerepét szeretné betölteni a Sehir Egyetem és az egri Eszteházy Károly Főiskola között, például a történelemkutatást folytató diákok közötti kapcsolatépítés elősegítésével. Elhangzott: a konferenciát pénteken az egri vár napja zárja, amelyet 2002 óta ünnepnek. 1552-ben október 17-én vonult el a török sereg a vár alól. A fél tízkor kezdődő rendezvényen solymász- és fegyverbemutatóval, történelmi játszóházzal is várják a várba az érdeklődőket.

Bujdosné Pap Györgyi felidézte: a Dobó István Vármúzeum Vártörténeti Műhelye égisze alatt futó, 1982-ben R. Várkonyi Ágnes történészprofesszor kezdeményezésére életre hívott egri konferencia eredetileg az egri vár 1552-es ostroma köré szerveződött. Az előadások témaköre azóta fokozatosan kibővült a végvári harcok korával. A most zajló tanácskozással a költő és hadvezér Zrínyi Miklós halálának 350. évfordulójáról emlékeznek meg a szakemberek.

 

2014. október 16.

Forrás: MTI

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*