22
jan 2014
PDF
Nyomtatás
E-mail

Erőss Zsolt emléktúra, téli nyomkeresés a Velencei-tónál, sasles a Hortobágyon, madárgyűrűzés a Jági-tónál, vagy éppen tanösvénytúra a Tisza-tónál - a magyarországi nemzeti parkok jóvoltából idén télen is számtalan érdekes program közül választhatnak a természetbarátok.

 

A január 25. és február 8. közötti hétvégéken gyakorlott túravezetők segítenek abban, hogy a látogatók felejthetetlen élményekkel gazdagodva térjenek haza a programok után.

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részeként a nemzeti parkok több mint húsz ajánlattal várják a lelkes túrázókat a január 25. és február 8. közötti hétvégéken. Ezeken a napokon olyan, fokozottan védett területekre is eljuthatnak a programok résztvevői, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem lenne lehetőségük.

A túrák közül kiemelkedik az immáron hagyományosnak tekinthető Transz-bükki átkelés, amelyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idén január 25-én Erőss Zsolt emlékére szervez, aki 2013-ban a nemzeti park védnöke volt. A túra másik különlegességét az adja, hogy több olyan fokozottan védett területet – köztük a különleges szépségű Leány-völgyet – is megcsodálhatnak a látogatók, amely az év nagy részében nem látogatható.
A február 1-én és 8-án megrendezendő szársomlyói Kikerics túrán hasonlóan kivételes élményben lehet részük a természetbarátoknak. Az esemény fő érdekessége, hogy hazánkban egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics. A terület csak engedéllyel látogatható, így a túra kivételes lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy megismerkedhessenek a vidék értékes növény- és állatvilágával.


A „Tél a Tisza-tavon” nevet viselő programon a Tisza-tó tiszafüredi oldalán, a Tiszavirág ártéri sétaúton haladhatnak a túrázók, régi morotvákat, kubikgödröket, télen is hangulatos ártéri erdőket, legelőket érintve. A kiinduló- és végpontot jelentő Szabics Kikötőben forró teával, forralt borral és pogácsával várják a résztvevőket.

A tatai vadlúdlesre látogatók a lenyugvó nap fényében hazatérő madarakban gyönyörködhetnek, míg a szalafői túrát választók azt is megtudhatják, hogyan készül a tökmagolaj. Az Aggteleki-karszton és a Tőserdőn pedig erdei állatok életjelei után nyomozhatnak a programok résztvevői.

2014. január 22.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*