21
jan 2014
PDF
Nyomtatás
E-mail

Újra kitárulkozik a magyar vidék, annak minden szépségével, hagyományával, tájával, különlegességével: megkezdődik a Vidékjáró 2014 programsorozata.

 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) kezdeményezésére 2013-ban olyan, a vidéki Magyarország szinte minden szegletét bemutató rendezvények kerültek sorra, melyeken összességében látogatók tízezrei vettek részt. Az első esztendő sikereivel a tarsolyban, a kedvező tapasztalatokkal felvértezve, a programkínálatot bővítve, új partnerek bevonásával hamarosan megkezdődik a Vidékjáró idei sorozata.

Szalay-Zala Andrea, a FATOSZ titkára és az esemény programkoordinátora elmondta, hogy a Vidékjáró nem csupán a szállásadókról és a vidéki turisztikai szolgáltatókról szól – ez így történt 2013-ban is. A sorozat keretében szervezett rendezvények, az úgynevezett tematikus napok – melyek alkalmanként a vidék egy-egy jellegzetességét mutatják be a kézművességtől a falusi vendégasztalig, vagy éppen a tájházaktól a csárdák világáig – keretében az együttműködő szervezetekkel karöltve azokat az élményeket népszerűsítik, melyek hozzájárulnak az emberek boldogságérzetéhez, a magyar vidék megismeréséhez, ezáltal értékeinek támogatásához, elismertetéséhez. A Vidékjáró stratégiája, hogy a 2014-ben a célok érdekében együttműködő huszonhét – a vidéki turizmussal, hagyományőrzéssel, helyi termékek előállításával és vidékfejlesztéssel foglalkozó – szakmai szervezet e közös programsorozatban a kor kívánalmainak és a jövő trendjeinek megfelelően „kínáljon egy minőségi, elismeréssel emlegetett menüsort” az érdeklődőknek.

Idén tovább bővült az együttműködő partnerek köre: a programhoz csatlakozott a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály, az Alföldi Legendárium Klaszter, a Kreatív Innovatív Klaszter és az Ars Sacra Alapítvány is.

Három új tematikus program

A tavaly nagy sikerrel megrendezett tematikus napok mellé három új került a palettára. A Legendás Vidékjáró Napok, a nemzeti parkokhoz kapcsolódó tematikus napok és az önálló gyógynövény napok.

A Legendás Vidékjáró Napok keretében a szervezők célja a szakrális, történelmi és misztikus helyszínek feltárása a legendák és mondák által, melyek alapjául szolgálnak a legendaturizmusnak. A program során életre kelnek a régi mesterségek, újraélednek a múlt történései, és egyfajta időutazás részeseivé válhatnak az érdeklődők. Várak, kastélyok, templomok és egyéb legendás kis „ékszerdobozok” adják helyszínét a Legendás Vidékjáró Napoknak, mely során a látogató találkozhat a már múlt homályába veszett sárkányokkal, boszorkányokkal, betyárokkal és várurakkal.

A nemzeti parkokhoz kapcsolódó tematikus napok rögtön az első programsorozathoz is kötődnek, amely a Téli túrák a Nemzeti Parkjainkban elnevezést kapta. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre kalauzolják a résztvevőket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnak el. Ezen kívül a Csillagséták a Nemzeti Parkjainkban programokon a város fényeitől távol szabad szemmel is jól láthatóvá válnak az ismert és kevésbé ismert csillagképek. Ezen az estén a természetvédelmi szakemberek és a meghívott csillagászok vezetik be az érdeklődőket védett természeti területeink éjszakai égboltjának különleges világába.

A gyógynövénynapok augusztusban várnak mindenkit, a rendezvény keretében a nemzeti parkok gyógynövény túrákat szerveznek, fűszer és gyógynövénykertek nyílnak meg országszerte, ahol be lehet kapcsolódni a gyógynövénygyűjtésbe, feldolgozásba, valamint szakemberek segítségével lehet megismerni a gyógynövények jótékony hatásait, az otthoni hasznosítás lehetőségeit.

Az új programok mellett többek között olyan eseményeken lehet még részt venni, mint a Húsvéti Sajtnapok, a Táncház Napja, a Környezettudatos Nap, a Geotóp Napok, a Tájházak Napja vagy a Népi Íz-őrző Napok és Táj jellegű ételek kóstolója.

A részletes program a www.videkjaro.hu weboldalon található.

Vidékjáró tematikus napok 2014-ben
Január 25-február 8. Téli túrák a Nemzeti Parkjainkban
Április 21. Húsvéti Sajtnapok
Április 26. Tájházak Napja
Április 30-Május 4. Legendás Vidékjáró napok
Május 10. Táncház Napja
Május 24. Csillagséták a Nemzeti Parkjainkban
Június 14-15. Népi Íz-õrzõ Napok és Táj jellegû ételek kóstolója
Június 8- 9. Pünkösdi hétvége a Zöldutakon
Július 25-27. Környezettudatos nap - „A természet lágy ölén”
Augusztus 8-10. Gyógynövénynapok
Augusztus 15-20. Gyógynövényhét Pannonhalmán
Augusztus 16-17. Kolostori termékek vására, magyar világörökségek utcája
Szeptember 20-28. Ars Sacra Fesztivál
Szeptember 26-27. Pásztorélet-pásztorhagyományok, kézmûves mesterek napja
Október 4-11. Geotóp Napok
Október 24-26. Nemzeti Parkok és Natúrpark ízei napok
November 22-30. András havi disznótoros napok

2014. január 21. Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*