02
dec 2013
PDF
Nyomtatás
E-mail

Idén immár negyedik alkalommal rendezett adventünnepet Kékestetőn a Magyar Síakadémia és a Kékesi Sícentrum. A Magyarország legmagasabb pontján tartott ünnepségen gyönyörű napsütéses időben, a hófedte hegycsúcson lépett fel a hagyományőrző Mátraderecskei Népdalkör, a Gyöngyösön működő, értelmi fogyatékos felnőttekből és fiatalokból álló Gyöngyszem Zenekar, Keresztes Ildikó és a Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész: Hobo.

 

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott az adventi gyertyagyújtás alkalmával kiemelte, hogy a három esztendővel ezelőtt elindított kezdeményezés hagyománnyá vált, melyet a jövőben is folytatni kívánnak. Horváth László a szentestével végződő várakozást egy bensőséges utazáshoz hasonlította, melyet reményei szerint sok csend és kevés ricsaj kísér a következő hetekben. Horváth László ebben a várakozásban megcsendülő összhangot kívánt a népes hallgatóságnak. Ünnepi beszédében Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című művéből idézett. „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Az ezt tartalmazó költői prózát, amely a Teljesség felé címet viseli, a költő a világháború utolsó két évében írta, benne a borzalmat igyekezett harmóniává szelídíteni, az őt körülvevő szörnyűségekből belső békét teremteni.

Ünnepi áldást Kárpáti Kázmér atya, a Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Plébánia és Rendház plébánosa mondott. Szavai szerint korábban, a nyolcvanas évek elején, még titokban kellett adventi gyertyát gyújtani, ám szerencsére mára ez természetessé vált az otthonokban, csakúgy, mint azokon a nyilvános eseményeken, ahol közösen tudunk emlékezni. Ezek az események tesznek tanúbizonyságot arról, hogy a világban nem csak a rossz, hanem a jó is sokasodik. Ezzel az üzenettel gyújtotta meg az atya az első adventi gyertyát azon a koszorún, amelyen az örökzöld az ember reménységét, a fény pedig Isten örök szeretetét, jóságát szimbolizálja.

Az ünnep zárásaként Horváth László meggyújtotta az összetartozást, és a közös ünnepvárást jelképező máglyát Angyalok tisztásán.

 

2013. december 1.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

Fotó: Czímer Tamás

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*