Természetalapú megoldások példatára, önkormányzati jó gyakorlatok

2022. 11. 23.

A természet alapú megoldások javíthatják például a közegészséget és a közjólétet, csökkenthetik a szennyeződést, megőrizhetik a biodiverzitást, csökkenthetik az árvízkockázatot, növelik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás képességet, gazdagítják és regenerálják a települési környezetet.

Természetalapú megoldások példatára, önkormányzati jó gyakorlatok

 

A Reflex Környezetvédő Egyesület irányításával zajló „Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management" nemzetközi projekt átfogó célja, hogy segítse az európai önkormányzatok közösségeit az éghajlatváltozásra való felkészülésben, útmutatót nyújtva a lehetséges megoldásokhoz. A projekt részeként a konzorcium 6 ország mintaértékű gyakorlatait dolgozta fel ebben az online kiadványban.

A bemutatott természetalapú megoldások zöldfelület-gazdálkodáshoz, városi erdőkhöz, csapadékvízhasznosításhoz, biodiverzitás növeléséhez, kék- és zöldinfratstruktúra rendszerek kialakításához kapcsolódó jó példákat vesznek górcső alá. A példatár egyben a - projekt következő szakaszában megvalósuló - zöld településfejlesztést elősegítő kézikönyv alapjául is szolgál.

 

A példatár ezen a linken érhető el.

 

Fontos cél a biodiverzitás megőrzése, valamint élhető környezet biztosítása a lakosság számára. Ezen cél eléréséhez fontos eszköz a kisléptékű és kis költségigényű természetalapú megoldások alkalmazása, hiszen ezek zöldebb és élhetőbb környezetet biztosítanak a településeken élőknek és javítják a településképet. Ugyanakkor a természetalapú megoldások a helyi közöség összetartó erején túl támogatják különböző növény- és állatfajok megjelenését is.

A kék- és zöldinfrastruktúra beruházások, valamint a természet-alapú megoldások széles körben alkalmazhatók a magyar településeken. Ezek kialakítása költséghatékony eszközt jelent a települések számára a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség javítására, illetve a klímaváltozás által is súlyosbított természeti problémák kezelésére. A zöldinfrastruktúra és a természetalapú megoldások finanszírozása több magyar operatív programból is lehetséges, és ezek mellett érdemes közvetlen európai uniós forrásokra is pályázni.

 

Ajánljuk szíves figyelmükbe az alábbiakban LETÖLTHETŐ rövid ismertetőket, a Természet-Alapú Megoldások Magyarországi Hálózata nyitórendezvényén elhangzott szakmai előadásokat, melyek többek között a következő témákban nyújtanak hasznos információkat:

  • Önkormányzati jó gyakorlatok, komplex esetszimuláció (problémák és megoldások): természetes vízvisszatartási megoldások, városi esővízkezelés, eső- és szürkevíz hasznosítás egy önkormányzati óvodában, esőkertek létesítése, közparkfejlesztés, klímaadaptív gyepgazdálkodás, iskolai kert klímatudatos és madárbarát átalakítása, stb.

  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz), Zöld-kék infrastruktúra: pályázat összeállítása, hogyan építsük fel a projektet.

  • Nemzetközi források (Interreg, Urbact, LIFE): források bemutatása, egyes programok közötti választás fő szempontjai

 

 Az előadások és a műhelymunkák rövid, szöveges leírását a konferencia beszámolójában olvashatják!

 

Természet-Alapú Megoldások Magyarországi Hálózata

teamhub@burstgroup.eu
http://www.facebook.com/TEAM.HUB.BURST
http://networknature.eu/team-hub

 

 

 

 

 

Letölthető dokumentumok: