2020 május 28, csütörtök
Főoldal  //  Heves Megyei Közgyűlés  //  A megye is dönthet a fejlesztési forrásokról
16
jan 2013
PDF
Nyomtatás
E-mail

elnokokOrbán Viktor miniszterelnök az Országházban egyeztetett a megyei elnökökkel, mely során megerősítette a kormányzat azon terveit, miszerint a fejlesztési források legalább tíz százalékának elosztása a megyei önkormányzatok feladata lesz.

 

A megbeszélésen, melyen részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is, a felek konstruktív megbeszélést folytattak a megyék jövőbeni szerepéről. Megvitatták, hogy a megyék milyen forrásokhoz juthatnak a 2013-2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban, a gazdaságfejlesztés, valamint a terület- és vidékfejlesztés terén. A kormány tervei szerint ebben az időszakban a fejlesztési források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke az egyeztetést követően elmondta: - Mint ismert, a megyei önkormányzatok a korábbi intézményfenntartói feladatok helyett tavaly január elsejétől területfejlesztési feladatokat látnak el. Stratégiai fontosságú és égetően szükséges döntés volt ez akkor, hiszen a megyei önkormányzat a legalkalmasabb egység a fejlesztéspolitikai célok összehangolására, a megyében tervezett vagy zajló fejlesztések logikai kapcsolatainak, hatásainak erősítésére. Jelenleg rendkívül széles szakmai partneri kör bevonásával a következő hétéves uniós ciklusra vonatkozó Heves megyei területfejlesztési koncepciót készítjük. A tervezési munka során majd száz civil szervezet, kamara, önkormányzat, intézmény, állami szerv álláspontját és fejlesztési terveit foglaljuk egységbe. A kormányzati terv logikus összhangban van a jelenlegi tervezési feladatainkkal, hiszen a területfejlesztési koncepció lesz az a stratégiai dokumentum, mely hét évre előre meghatározza Heves megye fejlesztési prioritásait, a forrásokat pedig ennek megfelelően kell majd hatékonyan felhasználni.

Az elnök hangsúlyozta: - A tervezési munka komoly feladat és óriási felelősséggel jár. Nem eshet Heves megye még egyszer abba a hibába, hogy egy rossz koncepció miatt a hétéves fejlesztési ciklus fele környékén elfogy a pénz például a megye alsóbbrendű útjainak felújítására. Ez kizárólag tervezési hiba, hiszen pénz még áll rendelkezésünkre, csupán nem költhetjük arra, amire igazán szükség lenne Heves megyében. Láthatjuk, érezhetjük ennek hatását minden nap, azonban az utak állapota nem csupán a komfortérzetetünket befolyásolja, jelentősen rontja megyénk gazdaság ipartelepítési, munkahelyteremtési esélyeit is.

 

elnokok

2013.01.16. Forrás: kormany.hu, hevesmegye.hu, foto: Pelsőczy Csaba

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*