2020 január 24, péntek
Főoldal  //  Heves Megyei Közgyűlés  //  Egyeztetés a vízkészletről, az árvízvédelmi fejlesztésekről
08
nov 2012
PDF
Nyomtatás
E-mail

vizugyi egyeztetesHeves megye vízkészleteiről, árvízvédelmi fejlesztéseiről egyeztetett dr. Gondos István, a Heves Megyei Közgyűlés vidékfejlesztési tanácsnoka és Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója Egerben, a Megyeházán.

 

Az igazgatóság öt megyét érintve közel 7200 km² működési területen látja el a vízgazdálkodási feladatokat. Mind a vízkárelhárítási rendszer nagyságát, mind a védett területet tekintve az egyik legjelentősebb szervezet az országban. A Heves Megyei Önkormányzat területfejlesztési teendőinek kulcsfontosságú földrajzi egysége a Tisza-tó, így kiemelten lényeges a tó és a kapcsolódó vízgyűjtő területek vízgazdálkodási és árvízvédelmi helyzetének naprakész ismerete. A találkozó apropóját a Heves Megyei Önkormányzat koordinálásával készülő megyei területfejlesztési koncepció összeállítása, a helyzetértékeléshez szükséges információk és fejlesztési tervek felmérése adta.

Az egyeztetésen az igazgató beszámolt a 2012 októberében, a Vásárhelyi-Terv Továbbfejlesztése program keretében átadott Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó gyakorlati eredményeiről. A csaknem 19 milliárd forintos európai uniós és állami támogatással épült tározó a legnagyobb hazánkban, közvetlenül összesen 570 ezer ember és 660 ezer hektár földterület árvízi biztonságát növeli. Az öt Velencei-tó nagyságú tározó megnyitására a szakemberek szerint előreláthatóan 10-15 évente lesz szükség.

Szó esett a Zagyva-Tarna vízrendszer árvízvédelmi fejlesztési tervéről is: az ezzel kapcsolatos munkák az elképzelések szerint 2014-ben kezdődnek. Érdekesség, hogy ez az egyetlen, kizárólag Magyarország határain belül található vízgyűjtő terület. A térség védművei 36 települést, több mint 130 ezer embert óvnak. A vízgyűjtő veszélyes jellemzője, hogy az árhullámok néhány órán belül kialakulhatnak, ennek következtében a védekezési felkészülés ideje minimális. Két évvel ezelőtt például csak a csapadékzóna szerencsés eltávolodása mentette meg a térséget a Sajó-Hernád völgyében kialakult árvízi helyzethez hasonló katasztrófától. Az árvízvédelmi fővédvonalak kiépítettsége jelenősen elmarad a jogszabályban meghatározott mértéktől, így egy esetleges árvíz esetén csak intenzív védekezési munkával lehetne megvédeni a településeket.

A tervek között szerepel a Hanyi-Jászsági tározó építése is, melynek belvízvédelmi és árvízkockázat-csökkentő szerepe mellett a hasznosítható vízkészlet növelését is feladatul szánják a szakemberek. A biztonság garanciáján túl a fejlesztés kiemelt célja, hogy mérsékelje a mezőgazdaság és az ipari termelés kockázatait, ezzel növelve a térség népességmegtartó erejét, munkahelyteremtő képességét.

 

Eger, 2012. november 8.

Fotó: hevesmegye.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*