2020 január 29, szerda
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  További intézkedésekre van szükség a levegőminőség javítása érdekében
28
nov 2019
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Bizottság szerdán tette közzé annak az új Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak levegőminőséggel kapcsolatos nézeteit térképezte fel. Az eredmények azt mutatják, hogy az uniós polgárok több mint kétharmada szerint az Uniónak további intézkedéseket kellene szorgalmaznia a levegőminőség javítása érdekében. A válaszadók több mint fele úgy véli, hogy a lakosságnak, a gépjárműgyártó és az energiatermelő vállalatoknak, a mezőgazdasági termelőknek és a hatóságoknak többet kellene tenniük a levegő jó minőségének biztosításáért.


A felmérés eredményei arra is rávilágítanak, hogy javítani kell a levegőminőséggel kapcsolatos kommunikációt, különösen tagállami szinten. A válaszadók többsége nem tartja magát kellőképpen tájékozottnak a hazájában tapasztalható levegőminőségi problémákat illetően.

A felmérés főbb eredményei az alábbi pontokban foglalhatók össze:

• A válaszadók 71%-a (Magyarországon a 67%-a) további intézkedések előterjesztését várja az EU-tól, 38%-uk (Magyarországon a 28%-uk) pedig azt szeretné, ha lehetősége lenne véleményezni ezeket az intézkedéseket.

• A levegőminőséggel kapcsolatos problémákat az uniós polgárok 72%-a (a magyar polgárok 68%-a) szerint nemzetközi szinten kell kezelni. A válaszadók 44%-a (Magyarországon a 43%-a) úgy véli, hogy a problémákat leghatékonyabban az ipari és energiatermelési tevékenységekből eredő szennyezés szigorúbb ellenőrzése révén lehetne megszüntetni.

• Az uniós (és köztük a magyar) válaszadók több mint fele szerint sem a lakosok, sem a gépjárműgyártó és energiatermelő vállalatok, sem pedig a hatóságok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a levegő jó minőségének biztosítása érdekében.

• A válaszadók nagy többsége

• A válaszadók többsége (54%-a, Magyarországon az 52%-a) nem érzi magát kellőképpen tájékozottnak a hazájában tapasztalható levegőminőségi problémákat illetően.

• A felmérést kitöltők 58%-a (Magyarországon az 56%-a) úgy véli, hogy a levegő minősége romlott az elmúlt tíz évben, és ez a negatív megítélés 2017 óta mind uniós szinten, mind Magyarország esetében 11 százalékponttal erősödött.

• Az uniós levegőminőségi előírások továbbra sem közismertek. A válaszadók kevesebb mint egyharmada (EU: 31%, Magyarország: 22%) hallott csak az uniós levegőminőségi előírásokról.

• Az uniós (és köztük a magyar) polgárok több mint 50%-a szerint a légzőszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az asztma és az allergia rendkívül súlyos problémát jelentenek hazájukban.

Holnap és holnapután kerül megrendezésre Pozsonyban a „Tiszta levegőt Európának” fórum, ahol a döntéshozók és az érdekeltek megoszthatják egymással ismereteiket, elősegítve a levegőminőséggel kapcsolatos európai, nemzeti és helyi szakpolitikák végrehajtását.

 2019. november 28.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*