30
Jul 2013
PDF
Print
E-mail

Gárdonyit és Bródyt olvas mostanában, de egyre gyakrabban a számítógép monitorján falja a betűket Tőzsérné Géczi Andrea könyvtárigazgató. Szerinte ez a jövő, de azért a Balaton átúszásakor ott lapult a táskájában pár igazi könyv.

 

 

- Kiss Péter azt kérdezte Öntől, hogy vajon az új generációk értékelik-e a könyvek hagyományos megjelenését, vagy végleg teret nyer az elektronikus forma?

- Amikor azt hallom, hogy Amerikában a kisiskolások elektronikus eszközökkel tanulnak írni és olvasni, tudom, nem kell hozzá sok idő, hogy hozzánk is eljusson. Számomra reális elképzelés, hogy azokat a könyveket - regényeket, meséket -, amelyeket most még szívesebben forgatunk papíron, a nem túl távoli jövőben e-bookon vagy számítógépen fogjuk olvasni. Szép lassan elterjednek az elektronikus formák, csak meg kell szoknunk őket!

- Nemrég Egerben tartották éves vándorgyűlésüket a könyvtárosok. Foglalkoztak a technikai fejlődéssel, hogy miként hat mindez a szakmájukra?

- Természetesen, hiszen ez már most is hat a munkánkra. Amikor könyvtáros lettem, még nem ültem számítógép előtt, amikor pedig megtanultam, meg is szerettem. Egy mai könyvtárosnak az egyik fő feladata, hogy hiteles tartalmakat keressen az általa elérhető adatbázisokból, de a munkánk része az anyagok elektronikus formában való elérhetővé tétele, rendszerezése is. Nagyon sokat kell tanulnunk, hogy folyamatosan naprakészek legyünk.

- Amikor ezt a pályát választotta, így képzelte a munkáját, a jövőjét?

- Valójában a pálya választott engem. Magyar - ének-zene szakos tanárként végeztem a főiskolán és véletlenül kerültem a zenei könyvtárba. Utána persze megtanultam a könyvtáros szakmát is. A legnagyobb szépsége számomra az, hogy ide szeretnek jönni az emberek, mert megnyugvást találnak, valamint empátiát és segítőkészséget.

- Rengeteg programot is szerveznek, ezekkel sikerül megtartani, netán növelni a látogatószámot, vagy az elektronikus fejlődés „elviszi” az olvasókat?

-          Népszerűek a programjaink, már kisgyerekkortól mesekörökkel, szakkörökkel és egyéb rendezvényekkel csalogatjuk ide az olvasókat. Azt is tapasztaltuk, hogy az emberek szeretnek olvasni, de nem feltétlenül van idejük könyvtárba járni, így igyekszünk mi közelebb vinni hozzájuk a könyveket. Nemrég nyílt meg a strandkönyvtárunk, máris kedvelik. Változik a világ, változnak a körülmények, nekünk is igazodnunk kell.

- A változások szellemében az elektronikus tartalmakat is igyekeznek megismertetni a közönséggel?

- A könyvtárnak nagy szerepe van abban, hogy az emberek megtanulják helyesen használni ezeket a tartalmakat. A hagyományos könyvek forgatását elsajátítjuk az iskolában, az elektronikus hordozókkal azonban még nem mindenki boldogul. Tanfolyamainkon azt oktatjuk, hogy a számítógépen keresztül miként hívhatók elő értékes olvasnivalók.

- Azt mondta, hogy a munkájában szívesen használja a számítógépet, de vajon olvasásra is?

- A könyv szabadságot ad, könnyebben elviszem bárhová, mint akár a laptopomat, de nagyon sok elektronikus tartalmat is olvasok. A Heves Megyei Elektronikus Könyvtár létrehozásánál rengeteg könyvet igyekeztünk így elérhetővé tenni, és nekem, mint vezetőnek valamennyit át kellett olvasnom.

- Ha nem kötelezettségből olvas, mit forgat szívesen?

- Nincs még e-book olvasóm, a számítógépen pedig inkább csak cikkeket olvasok. A hagyományos kiadványok közül idén újraolvastam több regényt a Gárdonyi-év kapcsán, és a kiállításra készülve felelevenítettem Bródy Sándor novelláit, regényeit. Szeretem a szépirodalmat.

- Ismerősei kérnek tanácsot, megállítják, hogy ajánljon egy jó könyvet?

- Igen, de ilyenkor inkább fölkísérem őket a könyvtáros kollégákhoz, mert nem tudok minden műfajban naprakész lenni, és mindenkinek mást jelent a jó…

- Sok ember önéletrajzában hobbiként jelenik meg az olvasás, önnél ez a munka része.  Mivel szeret foglalkozni a szabadidejében?

- Imádok úszni! Egy könyvtár igazgatása időben is embert próbáló feladat, sokat ülök, ezért az egészségem megőrzése érdekében kezdtem el látogatni az uszodát. Azt a cél tűztem magam elé, hogy átúszom a Balatont, és ezt 2006-ban teljesítettem is. Azóta még  négy alkalommal tudtam ezt megtenni, legutóbb most júliusban.

- Kinek adja tovább a stafétát?

- A kérdésem Gyenes József ácsmesterhez szól: a mesterség, amit választott, hivatásává vált. A mai fiatalok számára mi teheti vonzóvá ezt a foglalkozást, mit mondana útravalóul a pályakezdőknek?

 

Esti mesék az olvasásért

Tőzsér Istvánné célokkal, eredményekkel képzeli el a jövőt is, de meg kell élni a mindennapok örömeit, amihez nélkülözhetetlen a családi háttér. Gyermekei felnőttek, fia növénydoktornak, lánya pedig közgazdásznak tanul.  Mindketten szeretnek olvasni, amiben az igazgatónő szerint nem annyira édesanyjuk könyvtárosi szakmája, mint inkább a gyermekkori rendszeres esti mese játszott szerepet.

 

Névjegy:

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea

Született: Egerben

Tanulmányok: Dobó István Gimnázium

Tanárképző Főiskola, Eger – magyar - ének-zene szakos tanár, könyvtáros
Szegedi Tudományegyetem – könyvtáros-informatikus

Munkahelyek:
2. sz. Gyakorló Iskola (tanár)
1992- Bródy Sándor Megyei Könyvtár (könyvtáros, 2006-tól igazgató)

Család: férjezett, gyermekei 24 és 25 évesek

Hobbi: úszás, koncert és színház

 

 

Fotó: Nemes Róbert

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*