29
Mar 2016
PDF
Print
E-mail

Könnyű a dolga a magyar női vízilabda-válogatottnak, egy Bíró mindig velük van. Bíró Attila egy fél éves ígéretért hagyott ott egy biztos új-zélandi szerződést, de hogy ez nem egy légből kapott hazardírozás volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 15 év után vezette újra Európa-bajnoki győzelemre a női válogatottat.

 

Most éppen ezerrel játszhatná agyban az utolsó kvalifikációs torna lehetséges helyzeteit Bíró Attila, a női csapat szövetségi kapitánya. Ehhez képest – hála az EB- győzelemnek - felszabadultan, csak jegyzetelni és videózni utazik Hollandiába azért, hogy Rióra még több titkot felfedjen az ellenfelek játékáról. Sűrű időszak a mostani. Idén az Európa-bajnokság és az olimpia, jövőre pedig a világbajnokság vár a csapatra. A szövetségi kapitány azonban nem bánja, azt mondja, egy nagyon összetartó és melós csapat a mostani női válogatott, egytől-egyig mindenki nagyon motivált és csak a legjobbal elégedett. Így aztán az olimpiára is gőzerővel készülnek, mert nem is titkolják, csak akkor lennének elégedettek, ha éremmel jönnének haza Rióból, a csapatban két egri lánnyal: Antal Dórival és Czigány Dórával.

„Kétségtelenül nehezebb lesz, mint az Eb, hiszen abban a mezőnyben már ott lesz az Egyesült Államok és Ausztrália is, de feltérképezzük őket is és mindenre felkészülünk. Az élmezőny nagyon erős és nagyon kiegyenlített, az első ötben van most a világon a női csapatunk és ebből az ötből bárki behúzhatja az olimpiai döntőt. Apróságokon múlik majd, a napi forma, a szerencse dönt majd, mi mindenesetre abban egyeztünk meg a csapattal, hogy azért megyünk Rióba, hogy sporttörténelmet írjunk. Olimpiai érme nincs még a magyar női válogatottnak, mindent megteszünk, hogy legyen.”

Bíró Attila azt mondja, úgy tűnhet, a szerencsének köszönhetően pottyant az ölébe a lehetőség, hogy a kazanyi vb után helyrehozza a csapatot, de ez nem így van. Tudatosan készült arra, hogy minél profibb szinten dolgozhasson egy női csapattal.

„A sors hozta ezt a lehetőséget, de nem ért készületlenül. Az utóbbi öt évben sokat változott a női vízilabda. Agresszívabb, fizikálisabb, gyorsabb lett a játék, erősebbek, mint korábban. Amikor a férfi vízilabda-válogatott másodedzője voltam és az a munka befejeződött, tudtam, hogy akarok egy fordulatot a pályámon és úgy éreztem, lenne értelme megpróbálnom lányokkal dolgozni. Új-Zéland ehhez jó iskola volt és bár ott egy folyamatos, élő szerződésem volt, nem is kellett azon gondolkodnom, vállalom-e a felkérést a magyar női válogatott élén. Volt ebben kockázat, de tudtam mit akarok és nem is volt kérdés, hogy ha egy ekkora kihívás és megtiszteltetés szembejön az életben, az mellett nem megyek el.”

A női csapat azért megy Rióba, hogy sporttörténelmet írjon, de közben azért a fiúkra is gondol. Szerinte nem kérdés, hogy együtt utaznak az olimpiára, de nem félti a férfiválogatottat sem.

„Optimista vagyok, hiszen jó csapatunk van, és mivel a szerbek az elmúlt időszak nagy versenyein, vagy 40 meccs óta veretlenek, majd az olimpián kikapnak. Egyszer minden sorozat megszakad. Remélem, mi leszünk ott, amikor ez megtörténik és legyőzzük őket!”

 

Szüretre bárhonnan hazajön Egerbe

Eger számomra minden, ami feltöltődés: család, bor, gyógyvíz, kirándulás. A borászat apáról-fiúra száll nálunk is, mint sok családban errefelé, de ahogy egyre többet tudtam és értettem a borászat lényegéről, úgy lett egyre fontosabb a családi tradíciónál. A legmagasabb nemzetközi borászati képzést is elvégeztem, miután a szakképesítéseket már megszereztem hozzá és bárhol játszottam, vagy edzősködtem a világban, szüretkor mindig itthon voltam. Remélem idén, az olimpia után az egyik legboldogabb szüret lesz. A vízilabda a jövő, de a szőlő és a bor is olyan, amiben csak jó energiák vannak számomra, benne van a szívem és minden szeretetem.

 

Bíró Attila

1966. május 9-én született Egerben.

Játékos pályafutását Egerben kezdte. Utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnokságot nyert. 1987-től a Ferencváros játékosa lett, ahol két bajnoki címet szerzett. Légiósként szerepelt Olasz-, Török- és Görögországban.

Edzőként 2003-tól a Ferencvárosnál Csapó Gábor segítője volt, majd 2004-től a vezetőedző lett. Ezt követően az OSC edzéseit irányította. Emellett 2009-től 2010-ig a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzője volt.

2012-ben az új-zélandi női vízilabda-válogatott kapitányának nevezték ki.

2015. szeptembertől a magyar női vízilabda-válogatott trénere és szövetségi kapitánya lett.

2016-ban a magyar válogatottal Európa-bajnoki címet nyert Belgrádbann és kijuttatta a csapatot a riói olimpiára.

2016. februárjában az olimpiai selejtezőig szóló szerződését meghosszabbították a 2017-es budapesti világbajnokságig.

 

2016. március 29.

Heves Megyei Tükör

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*