27
Feb 2015
PDF
Print
E-mail

A Heves Megyei Közgyűlés 2011-ben alapította „Az év Heves megyei sportolója” díjat, azóta minden évben ezzel a kitüntetéssel ismeri el a megye testnevelési és sporttevékenységében kimagasló érdemeket elérő sportolókat. Heves Megye Közgyűlése a 2014. december 15-ei közgyűlésén, zárt ülésen döntött a díjazottakról, akik pénteken, a megyeháza Barkóczy termében Ifj. Herman Istvántól, a Heves Megyei Közgyűlés alelnökétől, valamint Dr. Barta Viktor főjegyzőtől vehették át a kitüntetéseket.

 

Ifj. Herman István köszöntőjében úgy fogalmazott, Heves megye kiváló és páratlan természeti adottságokkal bír, de méltán lehetünk büszkék kulturális és történelmi értékeinkre, s azokra a fiatalokra is, akik szép eredményekkel öregbítik megyénk jó hírét, s kitartásukkal mutatnak példát mindannyiunknak. Mint mondta: a sport az, ami békét teremt, tisztességre és becsületre nevel, önfegyelemre tanítja az ifjúságot, boldogságot és örömöt ad, a Heves Megyei Önkormányzat pedig – az eszközeihez mérten – a jelenben és a jövőben is elkötelezett a megye sportéletének és kiváló sportolóinak támogatása iránt. Hozzátette: bízik abban, hogy Heves megyében minél több tehetséges fiatal kötelezi el magát a sport mellett.

Egyéni sportoló kategóriában „Az év Heves megyei sportolója” díjat kapott a Boconádon élő Detrik Balázs, aki súlylökésben országos bajnok atléta. A sportoló 2014-ben, junior kategóriában, súlylökés versenyszámban országos második lett, a felnőtt fedett pályás magyar bajnokságon pedig 5. helyen zárt.  A tavaszi időszakban győzött a tiszaújvárosi nemzetközi atlétikaversenyen a juniorok között, majd az atlétikai csapatbajnokság kelet-magyarországi döntőjén ismét ötödik lett a felnőtt mezőnyben. A diákolimpia országos döntőjén, a 6. korcsoportos súlylökést magabiztos versenyzéssel nyerte. A debreceni junior országos bajnokságon is sikerült győznie, ezzel kiharcolta az országos válogatottságot. A Szlovéniában rendezett horvát-szlovák-szlovén-cseh-magyar válogatott viadalon új egyéni csúccsal 4. helyen végzett. A felnőtt országos atlétikai bajnokság ismét döntőbe került, s a 6. helyet szerezte meg.  Augusztus végén a felnőtt országos szuper-liga döntőn, a súlylökő mezőnyben ismét ötödik helyen zárt, amivel segítette az Ikarus BSE csapatát a végső győzelem kivívásában.

Heves megye közgyűlése sportcsapat kategóriában „Az év Heves megyei sportolója” díjat adományozta a Juhász ’99 Füzesabonyi SC – férfi kézilabdacsapatnak, amely a Füzesabony Sport Club szakosztályaként működik. A csapat tagjainak gerincét főként füzesabonyi fiatal felnőttek alkotják, de Gyöngyösről és Mezőkövesdről is vannak játékosai a gárdának. Legnagyobb sikerük a 2012/2013-as bajnoki évadra tehető, amikor is a csapat aranyérmes lett. Az NB II-es bajnokságot egymás után háromszor zárta nyertesként a csapat. A kézilabdások a 2014/2015-ös szezonban kerültek az NB I/B osztályba, s jelenleg az a legfontosabb céljuk, hogy bennmaradjanak.

Fogyatékkal élő sportoló kategóriában „Az év Heves megyei sportolója” elismerésben részesült az egri Bencsura Zoltán, aki 20 évesen, 2002. május 18-án szenvedett súlyos közlekedési balesetet. A baleset után a bal lábát comb 1/3-ban, a bal karját váll alatt amputálták. Felépülése alatt már eldöntötte, hogy sportolni fog. Az úszás mellett döntött, s kategóriájában országos versenyeken első helyezéseket ért el, 2005-2007-ben a csehországi Európa Kupa versenyeken kimagasló eredménnyel végzett. 2007-ben a manchesteri világkupán 50 méter pillangón aranyérmet szerzett. 2008-ban a pekingi paralimpián 9. helyen végzett, mindössze pár századdal lemaradva a döntőről. A 2009-ben Izlandon megrendezett EB-n 5. helyen ért célba. 2010-ben a hollandiai világbajnokságot a 7. helyen zárta, 2011-ben a Németországban megrendezett Európa Bajnokságon 50 méter pillangón 5. lett. Ezután az úszást nemzetközi szinten már nem folytatta, leigazolt az Egri Városi Sportiskola Sportegyesülethez, ahol Szabó Norbert edző irányításával végzi az edzéseket. Időeredményei biztatóak: 2013 augusztusában, Csehországban, atléta pályafutása első nemzetközi versenyén, 100 méteres síkfutásban 3. helyen végzett.

 

2015. február 27.

Fotó: Lénárt Márton

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*