2020 February 26, Wednesday
Főoldal  //  Programok  //  1956 - Minden idők legnagyobb '56-os konferenciája kezdődik Egerben csütörtökön
PDF
Print
E-mail

Vélhetően minden idők legnagyobb, az 1956-os forradalommal foglalkozó konferenciája kezdődik csütörtökön az egri Eszterházy Károly Egyetemen - mondta Rainer M. János történész, az 1956-os Intézet Alapítvány vezetője budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

 

A háromnapos rendezvénynek 258 előadója lesz: a történészek mellett szociológusok, pszichológusok, irodalomtörténészek, művészettörténészek, továbbá művészek, színházi és zenei szakemberek.

A konferenciára egyetlen előadót sem hívtak, az év elején egy felhívást tettek közzé, amelyre főként a magyar tudóstársadalom középgenerációja és a fiatalabbak reagáltak - mondta el az 1956-os intézet vezetője. Nyolcvan szekció között válogathatnak az érdeklődők. "A tematika kétségbeejtően sokszínű" - tette hozzá.

A rendszerváltást követő időszakban elsősorban 1956 nemzetközi összefüggései, a hidegháborús időszakot meghatározó két nagyhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok lépéseinek, döntési mechanizmusainak feltárása volt a vezető téma. Az utóbbi években azonban egyre többen kutatják a forradalom és az utána kiépülő Kádár-rendszer társadalmi hatásait, például a munkásság helyzetét, szerepét a forradalomban és azt követően, továbbá a szegénység és az önszerveződés kérdéseit.

Több szekció foglalkozik majd 1956 emlékezetével, megjelenítésével a művészetekben, az erőszak témakörével, a magyar menekültek nyugati befogadásával és az emigrációval, valamint a lokális történelmekkel. Az előadások témái nem korlátozódnak a forradalom időszakára, sok esetben túlnőnek az 1956. október 23-a és november 4-e közötti időszakon - közölte az 56-os intézet vezetője.

Az egyes szekciókban három előadás, majd egy vitaindító felszólalás után elindulhat a szakmai dialógus. "Az értelmes beszélgetés a legtöbb, ami elvárható" - jegyezte meg Rainer M. János. A konferencia címe 1956 és a szocializmus: válság és újragondolás. Ezzel kapcsolatban Rainer M. János elmondta: a szocializmus mint a XX. század egyik nagy társadalmi-politikai berendezkedése, a szovjet rendszer már nem létezik. Ugyanakkor az egyéni szabadság és a társadalmi igazságosság viszonya egy hosszabb távú probléma, amely nem tekinthető lezártnak. A szocializmus ebben a megközelítésben azt az álláspontot jelenti, amely törekszik ezeknek az értékeknek az összeegyeztetésére.

Rainer M. János felidézte, hogy az első 1956-os konferenciát a forradalom után három évvel tartották Brüsszelben "Mit adott a magyar forradalom a szocializmusnak?" címmel.

A konferencia egyik rendezője, az 1956-os intézet 2011-ben az Országos Széchényi Könyvtárba integrálódott, létszáma a felére csökkent, a másik rendező, az Eszterházy Károly Egyetem idén nyáron nyerte el egyetemi státusát. A szeptember 8-10-én Egerben tartandó rendezvényt az 1956-os Emlékbizottság ötmillió forinttal támogatta.

 

2016. szeptember 7.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*