2020 May 25, Monday
Főoldal  //  Programok  //  Május második hétvégéjén rendezik meg az Emlékhelyek Napját
PDF
Print
E-mail

Országszerte több mint félszáz nemzeti és történelmi emlékhely várja tematikus sétákkal, filmvetítésekkel, programokkal a látogatókat május 14-én, az első alkalommal megrendezendő Emlékhelyek Napján.

A Nemzeti Örökség Intézete célja, hogy ettől az évtől kezdve minden év májusának második szombatján egy tematikus nap keretében mutatkozzanak be a nemzeti és történelmi emlékhelyek – hangsúlyozta Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet igazgatója, a programsorozatról tartott tájékoztatón. Kiemelte: a rendezvény célja, hogy az emlékhelyeket a hazai és a nemzetközi turizmus vérkeringésébe bekapcsolja.

Az országos program megnyitója május 14-én a Kossuth téren lesz, de változatos programkínálattal várják a látogatókat többek közt a budai Várnegyedben, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, az egri várban, a mohácsi nemzeti emlékhelyen, az ópusztaszeri emlékparkban, Drégely váránál, Veszprémben pedig háromnapos programsorozattal készülnek.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese felidézte, hogy az MT Zrt. és a Nemzeti Örökség Intézete tavaly kötött stratégiai együttműködésének kiemelt célja volt a nemzeti és történelmi emlékhelyek ismertségének és látogatottságának növelése. Az Emlékhelyek Napja sorozat elindítása ehhez a koncepcióhoz kapcsolódik. Mint mondta, Magyarország gazdag kulturális öröksége mindig is jelentős szerepet töltött be a hazai turisztikai kínálatban. Az emlékhelyek a történelmi tényeken túl jóval többet jelentenek: érzelmi kötődést építenek, illetve kegyeleti és nemzetépítő jelentőséggel is bírnak – mutatott rá. Az emlékhelyek ezen a napon ingyenesen vagy jelentős kedvezményekkel lesznek látogathatók – fűzte hozzá.

Országszerte jelenleg 14 nemzeti emlékhelyet és 46 történelmi emlékhelyet látott el egységes jelzéssel a NÖRI. A nemzeti emlékhelyeket sztélék jelzik, amelyeken a helyszín jelentőségéről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

2016. április 26.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*