2020 August 14, Friday
Főoldal  //  Lőrinci  //  Megkezdték az egykori lőrinci cementgyár területének azbesztmentesítését
07
May 2015
PDF
Print
E-mail

Megkezdték a Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítését, a környezeti ártalmak felszámolását - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerdán Egerben, sajtótájékoztatón.

Pajtók Gábor elmondta: a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cégeknek legkésőbb szeptember 21-éig végezniük kell a több mint kéthektáros területen lévő mintegy 26 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes anyag elszállításával.
A szigorú szakmai előírások mellett zajló mentesítést a Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya felügyeli - tette hozzá.

A kormánymegbízott közölte: a mentesítés első szakaszában a helyszínen monodepóniákba gyűjtik az azbeszttartalmú építési törmeléket. Az összegyűjtött hulladékot hétfőtől zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják el az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják. Pajtók Gábor felidézte: a Selyp Invest Kft. tulajdonában lévő gyár bontására vonatkozó határozat 2012 szeptemberében vált jogerőssé, ám az ügyben hatáskörrel rendelkező Lőrinci jegyzője erről nem tájékoztatta a munkavédelmi felügyelőségeket, de a vállalkozó sem jelentette be a bontás megkezdését. A kormányhivatal így csak állampolgári bejelentés nyomán, 2013 augusztusában szerzett tudomást a gyár bontásáról. A hatóságok akkor - a szabálytalanságok miatt - felfüggesztették a munkát, ám a vállalkozó egy akkreditált laboratóriumi vizsgálattal igazolta, hogy nincs azbeszt a levegőben. Mivel a későbbi helyszíni ellenőrzésen is szabálytalanságokat találtak a szakemberek, 2014. március 10-étől a terület locsolásával már a magyar állam gondoskodott a kiporzás megakadályozásáról, illetve szakemberekkel felmérettette a környezetkárosodás mértékét.

Ifj. Wernigg Róbert, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a térségben jelenleg ismert mellhártyadaganatos megbetegedések eredete még 20-30-40 évvel ezelőttre, az azbeszttartalmú termékeket is készítő cementgyár működésének idejére vezethetők vissza. Hozzátette: nincs összefüggés a megbetegedések és a gyár bontása között. "A történet egészségügyi vonatkozásainak feltárása egy 2013 végi háziorvosi bejelentés nyomán kezdődött, ez volt a folyamat gyújtózsinórja. A zagyvaszántói praxisból 22, a lőrinciből hat, egyébként igen ritkának számító mellhártyadaganatos megbetegedést jelentettek hét év alatt, ami nem lehet a véletlen műve" - közölte.
A betegség súlyos természete miatt az egészségügyi hatóság szakemberei úgy vélik, az azbesztmentesítés a 24. órában történik - tette hozzá.

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere tavaly decemberben arról beszélt, hogy a településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A közegészségügyi hatóságok megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, és közülük tizennégyen meghaltak.

A helyszínen múlt héten tartott sajtótájékoztatón Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: az ügyben a Hatvani Városi Ügyészség vádat emelt a Selyp Invest ügyvezetője ellen.

Tarnai Richárd, az ügyben főhatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatal  vezetője ugyanitt azt mondta: a környéken élők mindennapjaira súlyosan kiható környezetszennyezés felszámolására mintegy 1,3 milliárd forintot biztosít a kormány.

2015. május 7.


Forrás: MTI

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*