06
Nov 2015
PDF
Print
E-mail

Egy idei jogszabály változás hatására 2016-tól új típusú iskolák jönnek létre. Ennek kapcsán Fülöp Gábor kiemelte, hogy ez változás jelentős lesz az érettségizett szakmunkások és technikusok képzése területén, melyre az MFKB munkaerőpiaci felmérései szerint növekvő igény van. A jövő évi szakképzési változások a pályaválasztás előtt állókat is érintik.

A 2016/17. tanévtől átalakulnak a szakképző iskolák. A nemzeti köznevelésről szóló törvény 99/D. § (1) és (2) bekezdése, valamint a szakképzésről szóló törvény 92/A.§ (12) bekezdés alapján a jelenlegi szakközépiskola szakgimnáziummá, a jelenlegi szakiskola szakközépiskolává alakul.

 

Szakgimnáziumok

A jelenlegi szakközépiskola szakgimnáziummá alakul, amelyben a képzés továbbra is az érettségit megelőző 9-12. évfolyamokból, valamint érettségit követő szakképzési évfolyam(ok)ból áll, azonban lényegi változás, hogy az érettségit megelőző szakaszban növekszik a szakmai képzés (és ezen belül is a gyakorlati képzés) aránya, amely biztosítja, hogy a tanulók már az érettségi mellett egy szakképesítést is szerezzenek. Az érettségiig a szakképzésre fordítható idő a korábbi összesen 1 évről 1,5 évre növekszik. Az érettségit követően további 1 év alatt pedig érettségire épülő emelt szintű („technikus”) szakképesítés szerezhető. Ebben az iskolatípusban tehát 4+1 évfolyamos képzésben összesen 2,5 éves szakmai képzés folyik.

A gimnáziumi érettségivel rendelkezők számára továbbra is a korábbival egyező, 2 évfolyamos képzés alatt szerezhető meg a technikusi végzettség azzal a különbséggel, hogy ők a szakmai érettségihez kapcsolódó alacsonyabb szintű szakképesítést nem szerzik meg.

Szakközépiskolák

A jelenlegi szakiskola szakközépiskolává alakul, amelynek lényeges tartalmi újdonsága, hogy a 3 éves szakmai képzést és komplex szakmai vizsgát követően automatikus továbblépési (továbbtanulási) lehetőséget nyújt az érettségi megszerzéséhez, egy kétéves érettségire felkészítő képzés keretében. Erről a lehetőségről a tanuló dönt. Ebben az esetben a tanuló négy kötelező közismereti vizsgatárgyból tesz érettségit és a korábban az iskolában megszerzett szakképesítése középszintű érettségi vizsgaként kerül elismerésre. Ebben az iskolatípusban tehát 3+2 éves képzés folyik.

A szakképző iskolák szerkezeti változása következtében mindkét szakképző iskolatípus a jövőben egyaránt biztosítja szakképesítés és az érettségi megszerzését is.

A korábbi szakközépiskolai, szakiskolai, speciális szakiskolai 9. évfolyam utoljára a 2015/2016. tanévben indítható, kifutó jelleggel.

Iskolarendszerű képzésben két szakma megszerzése lehetséges állami finanszírozással

Az állam a 2015/16. tanévtől már két szakképesítés megszerzését biztosítja ingyenesen az iskolai rendszerű szakképzésben, ezzel támogatva az elhelyezkedési esélyeket, ebből a 2. szakma megszerzése felnőttoktatás keretében lehetséges esti vagy levelező rendszerben. (Szt. 1.§ (1) bekezdés és az Szt. XI. Fejezet 34/A. § (4) be- kezdés alapján)

További információ:

Vitkóczi Marianna HKIK Oktatási irodavezető 36/426-613/116 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

2015. november 6.

Forrás: www.hkik.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*