2020 September 25, Friday
Főoldal  //  Eger  //  Egerben jól menedzselik a kulturális örökséget
07
Mar 2013
PDF
Print
E-mail

A mai világunkban nagy szükség van a kulturális örökséghez tartozó műemléki értékek védelmére és megőrzésére - hangsúlyozta a szerdán Egerben, a barokk líceumban, egy szakmai konferencia sajtótájékoztatóján Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere.

 

Az önkormányzat a Central Europe uniós program keretében eredményes pályázatot dolgozott ki, amelyet "Kulturális örökség menedzsment Közép Európában" címmel a múlt év nyarán indítottak el. A két és féléves projekt teljes költségvetése kétmillió euró. Eger vezetőként vesz részt a projektben, amelyhez négy országból kilenc partner társult, köztük önkormányzatok és szakmai intézmények.

Mint vezető 375 ezer eurót használhat fel a város az említett összegből, tíz százalékos önerő biztosítása mellett. Habis Lászó rámutatott, hogy a partnerség a helyi társadalom közötti kapcsolatot erősíti, annak érdekében, hogy az épített örökséget a jövőnek megmentsék. Ezért Eger önkormányzata olyan közép-európai városokkal társult, amelyek hasonló gondokkal küzdenek, illetve olyan olasz, lengyel, német és magyar partnereket vont be a projekt megvalósításába, ahol a kulturális örökség menedzsmenti munkában már hasznos tapasztalatokat szereztek.

A program célja, hogy vizsgálják a kulturális örökségi helyszíneken a hatékony menedzsmenti munkához kötődő üzemeltetési és fenntartási kérdéseket. Az is fontos, hogy újszerű és versenyképes szolgáltatási portfóliókat alakítsanak ki, továbbá eredményes menedzsment-rendszereket és folyamatokat alapozzanak meg közös munkával a résztvevő négy országban. Ezek mellett speciális pénzügyi megoldásokat is dolgozzanak ki, illetve vezessenek be, amelyek a kulturális örökség menedzselését szolgálják.

A munka végeredménye nem egy, vagy több beruházás lesz, hanem egy hasznos praktikákat tartalmazó kézikönyv megalkotása. Az ebben összegyűjtött módszereket pedig az országok a saját körülményeikhez igazítva alkalmazhatják majd a két éves gyakorlati együttműködést követően. Eger célja az is, hogy a projekt lezárása után - más pénzügyi forrásból - infrastrukturális beruházást is megvalósíthasson. A témakörben szeretnének helyi támogatói, szakmai csoportokat létrehozni, amelyekben a projekt vezető partnereként a megyeszékhelyi önkormányzat, a civil szervezetek, a vállalkozások, az oktatási és kulturális intézmények részvételére is számít.

Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltató Központ elnöke arról beszélt, hogy az örökségi elemek kezelésével foglalkoznak és az örökséggazdálkodás kibontása is fontos feladatuk. Kiemelte, hogy a következő időszakban az építészeti örökséghez tartozó kastélyok és a hozzájuk tartozó parkok felújítása és bemutatása mellett arra törekszenek, hogy miként tudják ezeket emlékhelyeket különböző szolgáltatásokra is kihasználni. Példaként az esküvők rendezését emelte ki ezeken a helyszíneken, elismeréssel szólt - többek között - arról, hogy a fertődi Eszterházy-kastély parkjában 20 ezer különleges fajtájú rózsatövet ültetnek el. Ezekben a növényekben nemcsak gyönyörködhetnek majd a látogatók, hanem vásárolhatnak is belőlük.

A jó gyakorlati példák között hangzott el az egri belváros rekonstrukciója, amely közel ötmilliárd forintos beruházásként valósul meg a jövő év végig. A projekt összesen 25 elemből áll, amelyek közül több már el is kezdődött. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyalogos sétákhoz minél több közösségi teret alakítsanak ki. Így a beruházásban a gépkocsiknak parkolóházat építenek. Az Eger patak medrének rendezésével kerékpárutat létesítenek. A tervek szerint a várost a későbbiekben kerékpárúttal kötnék össze Felsőtárkánnyal és Demjénnel. Megújul a turisták által kedvelt Dobó tér, valamint a városháza is, amelynek udvara közösségi feladatokat is ellát majd.

A sajtótájékoztató résztvevőit ezt követően Rátkai Attila, Eger főépítésze belvárosi sétára invitálta és bemutatta a jelenleg tartó felújítási munkákat a Dobó téren, a piacnál, a patak medernél, illetve a vár közelében található egykori Valide Sultana törökfürdő romjainál.

2013. március 7. Forrás: www.turizmus.hu, Mentusz Károly

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*