2020 September 28, Monday
Főoldal  //  Eger  //  Az Év Európai Fáját ünnepelték
07
Mar 2013
PDF
Print
E-mail

Az Európai Év Fája szavazáson nyertes egri platánfa ráirányítja a figyelmet arra, hogy épített örökségén kívül a város komoly természeti értékekkel is rendelkezik - jelentette ki kedden a hevesi megyeszékhely polgármestere.

A termálfürdő területén álló platán lehetőséget ad arra, hogy Egerre mint barokk fürdővárosra is felhívjuk Európa figyelmét - mondta Habis László, amikor az önkormányzat a város óvodásaival együtt ünnepelte a díjnyertes fát.

Emlékeztetett arra, hogy néhány éve Eger már aranyérmet nyert az Európai Virágos Városok Versenyében, és most újra egy természeti értéke révén vívott ki elismerést. Ezt a önkormányzat a városmarketing keretében is hasznosítani kívánja a jövőben - fűzte hozzá.
Mindez egy összefogás eredménye, amelyben részt vett az internetes szavazás révén a város lakossága, a testvérvárosok képviselői és az elszármazott egriek is - mondta a polgármester.
Lugosi Dénes, a strandot üzemeltető Eger Termál Kft. vezetője hangsúlyozta, hogy a fát, amely a gyógyvíz mellett a fürdő kiemelkedő értéke, különös gonddal őrzik.
Az egri termálfürdő területén élő keleti platán 14 205 vokssal nyerte el a 2013-as Európai Év Fája címet, 307 szavazattal előzte meg a lengyelországi Kozy platánfáját. A harmadik az 5785 szavazatot gyűjtő kocsányos tölgy lett az írországi Tullamore-ból. A versenyben több mint 45 ezer szavazatot adtak le interneten (www.treeoftheyear.org).
Az idei versengésre hat ország - Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - nevezett be egy-egy legendás történetű vagy szűkebb környezetében közösségteremtő hatású fát, illetve facsoportot. A fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségnek köszönhetően.  
Tavaly is magyar győzelem született: akkor hét öreg európai fa közül a Somogy megyei Felsőmocsolád 400 éves hársfája lett az első helyezett.
Levéltári adatok szerint az egri platánt - számos társával együtt - mintegy 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették.
A növénynek hatalmas, állandóan párolgó lombkoronája miatt kifejezetten nagy a vízigénye, ezért a korabeli kertészek az Eger patak mentén telepítették a fákat, itt található ma a termálfürdő is. Segíti még az öreg platán fejlődését a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből ugyanis folyamatosan meleg levegőt kap a növény, emellett védett a városi környezet káros hatásaitól, például a kipufogógáztól, hiszen egy több hektáros parkos terület közepén található.
Mindezek eredményeként előrehaladott kora ellenére a fa ma is rendkívül vitális, nem mutat pusztulásra utaló jelet és akár 400 évig is elélhet - mondta korábban Ferenczy Tamás, Eger főkertésze.

2013. március 6. Forrás: MTI

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*