2020 April 08, Wednesday
Főoldal
28
Oct 2019
PDF
Print
E-mail

Az október 28-ai ülésen a testület egyhangúlag, 15 igen szavazattal dr. Juhász Attila Simont választotta meg a Heves Megyei Közgyűlés elnökének, Szabó Róbert lett a grémium foglalkoztatási jogviszonyban álló, Tóth Csaba pedig a társadalmi megbízatású alelnöke. Az alakuló ülésen a Fidesz-KDNP 9, a DK-Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom 6 mandátumot szerzett képviselője, és a bizottságok tagjai a választási bizottság elnökétől vették át megbízólevelüket, majd letették esküjüket.


Az ülést a közgyűlés korelnöke, Hegedüs János József nyitotta meg, majd Révész Tamás, a Területi és Választási Bizottság elnöke szólt a 2019. október 13-ai önkormányzati választás eredményeiről. Heves megyében a 200.445 választásra jogosult állampolgár közül 104.723 fő jelent meg a szavazóhelyiségekben, a Fidesz-KDNP megyei listájára leadott érvényes szavazatok száma 60.417, a DK-Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom listájára pedig 39.564 érvényes szavazat érkezett.

Révész Tamás tájékoztatóját követően a Heves Megyei Közgyűlés képviselői átvették megbízólevelüket, majd letették esküjüket. A grémium Fidesz-KDNP frakciójának tagjai: Csik Balázs, dr. Juhász Attila Simon, Kovács Béla, Kómár József, Nagy Csaba, Rozmán Éva, Szabó Róbert, Tóth Csaba és Tuza Gábor. A közös ellenzéki listán – DK-Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa Mozgalom – mandátumot szerzett: Dudás Róbert, Faragó Tamás, Hegedüs János József, Kárpáti István, Varga János és Dr. Végh Attila.

Az ülésen Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ünnepi beszédében kiemelte: a fejlesztések révén teljesült a közgyűlés azon korábbi célkitűzése, mely a Heves megyei polgárok életminőségének javítására vonatkozott. Számtalan olyan fejlesztés valósult és valósul meg jelenleg is, mely segíti a vidéki településeken élőket a közszolgáltatásokhoz való hozzájutáshoz, valamint szolgálja a helyben maradást is. A képviselőkhöz intézett mondatai során hangsúlyozta: a jelenlegi testület tagjai jobb helyzetből kezdhetik meg munkájukat, mint elődeik, az elmúlt 5 évben ugyanis az országos átlagot jelentősen meghaladta megyénkben az ipar teljesítménye, a beruházások volumene. A munkanélküliségi ráta az országos átlag alatt van, nem éri el a 3 százalékot, de dinamikusan nőttek a keresetek, s a turisztikai mutatók javulása is figyelemre méltó. Dr. Pajtók Gábor hozzátette: nagy kincs a választók bizalma, s arra kérte a közgyűlés tagjait, az elkövetkezendő 5 éves ciklusban munkájukkal szolgálják meg ezt a felhatalmazást. Beszéde végén szólt arról is, ahogyan eddig, úgy a kormányhivatal munkatársaival karöltve a jövőben is segíteni fogják a Heves Megyei Közgyűlés munkáját.

Ezt követően a testület – 15 érvényes igen szavazattal – dr. Juhász Attila Simont választotta meg a Heves Megyei Közgyűlés főállású elnökévé, aki székfoglaló beszédében kiemelte: régi álma teljesült 2006 őszén, amikor szülőfalujában, Felsőtárkányban polgármesterré választották. Ezen a megbízatáson keresztül lett először a Heves Megyei Közgyűlés külsős bizottságának tagja, majd 2014-től Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottságának elnöke, most pedig a közgyűlés elnöke lehet. Úgy fogalmazott: ünnep ez, a demokrácia ünnepe, hiszen október 13-án szabadon dönthettünk a sorsunkról, választhattunk számon kérhető képviselőket 1990 óta immár nyolcadik alkalommal. Beszédében kiemelte, hálával tartozik egykori osztályfőnökének, Holló Katalinnak, s mint mondta, diáktársaival együtt egy életre szóló útravalót kaptak, iránymutatást arra, hogy a képesség önmagában nem elég, csak a következetes és kitartó munka által lehetünk azok, akik szeretnénk lenni, s érhetjük el azt a célt, amit kitűztünk magunknak, teljesíthetjük be álmainkat, s nem érhetjük be kevesebbel. Beszédében köszönetet mondott feleségének is, aki 27 éve támogatja, s mellette áll mindenben. Dr. Juhász Attila Simon hangsúlyozta: megtisztelő számára a lehetőség, hogy Heves megye élén dolgozhat megyénk polgáraiért, közösen a települések vezetőivel. Emlékeztetett arra, hogy október 13-án Heves megyében 52 százalékos részvétel mellett 60 százalék feletti felhatalmazást kapott a Fidesz-KDNP listája. Mint mondta, legfontosabb feladatuk, hogy e felhatalmazás birtokában a bizalmat nap mint nap megszolgálják. Beszéde végén úgy fogalmazott, a jövőben is az marad a jelmondatuk, mint ami a kampányban volt: Heves megye – a fejlődés velünk folytatódik!

Dr. Juhász Attila Simon beszédét követően a közgyűlés foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnökévé, 15 érvényes igen szavazattal, Szabó Róbertet (Fidesz-KDNP) választotta a testület. A társadalmi megbízatású alelnök – szintén 15 érvényes igen szavazattal – Tóth Csaba (Fidesz-KDNP) lett.

A képviselők döntöttek a megyei grémium állandó és ideiglenes bizottságainak tagjairól is. A Vidékfejlesztési és Határon Túli Ügyek Bizottság elnöke Nagy Csaba, a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke Csik Balázs, az Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottság elnöke Kovács Béla lett. A Megyei Döntés-előkészítő és Pályázatértékelő Ideiglenes Bizottság elnökévé pedig Kómár József Lászlót választották meg.

2019. október 28.

www.hevesmegye.hu


 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*