2020 September 30, Wednesday
Főoldal  //  Bodony  //  Palóc értékek őrzése Bodonyban
29
May 2012
PDF
Print
E-mail

BoldogBodony palóc hagyományokat ápoló falu, hiszen a honfoglalás óta palócok lakják, hagyományőrzése megmutatkozik az itt fellelhető látnivalók értékei között is. A Hevesi Háziipari Szövetkezeten belül működő Népművészeti Házban még használat közben láthatunk szövőszéket.

A Múlt és Jelen Múzeum igen értékes magángyűjtemény, számtalan érdekes régi használati tárggyal és helytörténeti érdekességgel.

Országos viszonylatban egyedülálló a Kincsesházban megtekinthető népi motívumgyűjtemény, mely páratlanul gazdag népi díszítőművészetünkre hivatott felhívni a figyelmet. Az erdélyi Nagybányáról ide települt fazekas, Les Gábor népi iparművész gyönyörű kerámiái megtekinthetők és megvásárolhatók a mester műhelyében. Fia, Les Norbert és felesége ősmagyar motívumokkal díszített kerámiái egyediek a szakmában. A hagyományőrzés másik módja a dal- és tánckultúra, melyet a Bodonyi Asszonykórus és a Kenderszer Néptáncegyüttes magas szintű tevékenysége reprezentál.  Napjainkban a turizmus kezd lendületet adni a falu életének, a rendezvények zászlóshajója a Kárpát-medencei Fazekas Találkozó és Vásár.

2012. május 29., Forrás:www.bodony.hu, Fotók: Bodony Község Önkormányzata

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*