09
Dec 2014
PDF
Print
E-mail

A török seregek 1596-ban foglalták el Eger városát, s kilencvenegy évig tartották megszállás alatt. Ez idő alatt a város épületeit (templomait) saját használatukba vették, de új épületeket is emeltek, melyek közül néhány a mai napig őrzi a magyartól eltérő kultúra emlékét. Ilyen ritka építészeti emlék a tizennégyszög alaprajzú, 40 méter magas, spirálban szerkesztett 97 lépcsőfokos egri Minaret.

A törzs délkeleti oldalán 4 db keskeny, csupán egy kősor magasságú nyíláson beszűrődő elégtelen fény világítja meg a csigalépcsőház egyik oldalának fokait. A dzsámit és minaretjét a XVII. század első felében építhették világosszürke riolittufából faragott kváderkövekből. Ennek a savanyú, víz hatására hamar szétmálló, szilárdságát elvesztő kőzetnek a származási helye ismeretlen.

A karcsú torony lábazatának oldalfalain tört szamárhátíves mélyített tükörmezőt képező díszítés fut körbe, melyek páronként lándzsacsúcs végződésben találkoznak. A lábazatot szögletes párkány zárja, a papucs és a törzs között félkör keresztmetszetű pálcatag látható. A minaret törzsét mélyített geometrikus szalag díszíti. A körerkély (serefe) alatt hatszög alakú mélyített mustra fut körbe. Az erkélyt többszörösen tagolt konzolkoszorú alkotja. Jelenlegi védőkorlátja újkori.

Az „Egri Minaret” (egri mináré) kőbefaragott remek tornyával és épületplasztikájával méltán képviseli a mohamedán-török építészetet hazánkban. Európa legészakibb fekvésű török kori emléke, így Heves megye értéke is.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*