2020 August 05, Wednesday
Főoldal  //  Hivatal - közgyűlési hírek  //  Átadták a Heves megyéért díjat
25
Sep 2015
PDF
Print
E-mail

A Heves Megyei Közgyűlés idén is a Heves megyéért kitüntető díjjal ismerte el azokat, akik az oktatás, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy, a sport és a civil szféra, a közélet, valamint a megye épített és természeti környezetének védelme és megóvása területén kiemelkedő színvonalú munkájukkal hozzájárultak megyénk jó hírnevének öregbítéséhez.

Heves Megye Közgyűlése a 2015. június 26-án, zárt ülésen döntött a díjazottakról, akik szeptember 25-én, a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint Tóth Csabától, a Heves Megyei Közgyűlés alelnökétől vehették át a kitüntetéseket.

 

Posztumusz elismerésben részesült Jáger József, a Heves Megyei Közgyűlés (Fidesz-KDNP) néhai tagja, valamint szintén posztumusz díjat kapott Gál Tibor, egri borász. Kitüntetést vehetett át a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, a Herédi Népdalkör, és kitüntetésben részesült Mándy Zoltán Pál pápai prelátus, címzetes apát, főszékesegyházi kanonok, főesperes.

A díjátadót követő közgyűlésen Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatta a megjelent képviselőket, hogy Herman István, a Heves Megyei Közgyűlés tagja 2015. szeptember 23-tól lemondott a Heves Megyei Közgyűlésben betöltött alelnöki tisztségéről, szeptember 24-től pedig a Heves Megyei Közgyűlésben betöltött képviselői megbízatásáról.

Az ülés kezdetén Dr. Juhász Attila Simon (Fidesz-KDNP) képviselő köszönetet mondott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnoki és személyi állományának a röszkei határnál végzett munkájukért, helytállásukért. Mint mondta, a Heves megyei rendőrök az első sorokban álltak, amikor a migránsok kövekkel és botokkal támadtak a magyar rendőrökre. Azt kérte Czinege László rendőrfőkapitánytól, tolmácsolja a közgyűlés köszönetét áldozatos munkájukért, hogy biztosítják a magyar határ, a magyar családok védelmét, és ezzel együtt Heves megyéét is.

A közgyűlés, napirendjei között, elfogadta a Heves Megyei Önkormányzat 2015. év I. félévi gazdálkodásáról szóló, valamint a Heves megye gazdasági helyzetéről szóló tájékoztató. Az ülésen elhangzott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megyei szintű projekt tervezésére és benyújtására hívta fel – más megyei önkormányzatok mellett – a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét. A megyei szintű projekt célja a 2014-2020-as fejlesztéspolitikai időszakra való felkészülés biztosítása, és olyan projektek kidolgozásának elősegítése, mely elsősorban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program forrásainak hatékony felhasználását eredményezi. Az előterjesztés szerinti pályázat előkészítését, benyújtását, és a kapcsolódó támogatási szerződés aláírását egyhangúan támogatták a képviselők.

A napirendi pontok tárgyalását követően szót kért Herman István, aki úgy fogalmazott, nehéz döntést kellett meghoznia, de született egriként azt tartja helyesnek, ha a továbbiakban szülővárosáért végzi munkáját. Ezt követően köszönetet mondott a közgyűlés képviselőinek, valamint a Heves Megyei Önkormányzat dolgozóinak, s mint mondta, egy rendkívül felkészült, magas szakmai tudással bíró háttér állt a rendelkezésére. Véleménye szerint a Heves Megyei Közgyűlés példaértékűen működik, s egy olyan politikai kultúrát valósított meg, amely hiányzik Magyarországon. Végül köszönet nyilvánított az ellenzéki képviselőknek is, s, mint mondta, ha voltak is vitáik, azokat minden esetben korrekten, személyeskedés nélkül sikerült lezárni és megoldani.

A megyei közgyűlés végén a testület zárt ülésen döntött a Dr. Jakab István Emlékgyűrű adományozásáról.

 

Jáger József

Jáger József a Heves Megyei Közgyűlés (Fidesz-KDNP) képviselője volt. Korelnökként a második ciklusát töltötte a megyei testületben, az Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottság tagjaként. Gépész- és gazdasági mérnökként végzett. Politikai munkája a rendszerváltással kezdődött. Több cikluson keresztül szülőfalujában, Zagyvaszántón dolgozott képviselőként. 2010-2014-ig a Heves Megyei Közgyűlés tagjaként az Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottságában dolgozott. Munkáját és az életben szerzett tapasztalatait mindig igyekezett a Heves megyei emberek érdekében hasznosítani, azok érdekeit becsülettel szolgálni. Ennek szellemében kívánt ebben a ciklusban is megfelelni, a testületre háruló Területfejlesztési Programban rejlő lehetőségeket a megyében élő emberek érdekében jól hasznosítani, elősegíteni. Jáger József életének 73. évében hunyt el.

Gál Tibor

Gál Tibor az egyik legismertebb egri borász volt. A 46 éves szakember 2005-ben Dél-Afrikában, egy közeledési balesetben vesztette életét. 1958-ban Putnokon született. Érettségi utána a Kertészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. 1983-ban diplomázott, majd ezt követően hat évig dolgozott különböző beosztásokban az Egervinnél és a nagyrédei Szőlőskert Szövetkezetnél. A nagy fordulat 1989-ben történt, amikor felkérték a Tenuta dell’Ornellaia borászat főborászának. Itt tevékenykedve vitte sikerre az olasz Toszkána vidék borait. A Wine Spectator Magazine az „Ornellaia 1998” borát, melyet Olaszországban készített a 100 legjobb bor listáján az első helyre rangsorolta. Olaszországban több világhírű borászatban dolgozott főborászként, illetve szaktanácsadóként. Olasz nyelvű előadásaiban hirdette az egri, mátrai, tokaji borvidék borait a toszkánai mellett. 1993-ban alapította meg társaival saját vállalkozását, az egri székhelyű GIA Kft-t, amely később a Gál Tibor Kft. nevet vette fel. Az egyik legismertebb, legnagyobb teherbírású és legfoglalkoztatottabb magyar borász volt. Szaktanácsadó volt a bátaapáti Tűzkő Birtokon, a Gundel Pincészetben, Toszkánában, Dél-Afrikában. Célja az egri és magyarországi borászatok nemzetközi hírnevének elősegítése volt. Gál Tibor úgy vélte, a csúcsborászatok nagy boraival kell bekerülni a világpiacra, ez az alapja a magyar borimázs megteremtésének. A legfontosabb értéknek a megbízhatóságot és a becsületet tartotta. 1998-ban kapta meg Gál Tibor az Év Borásza díjat. Szakmai munkájának elismeréseként 2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést vehette át. 2005-ben jelölték Németországban a világ legrangosabb borászati díjára, a bor Oscar-díjra.

Mándy Zoltán Pál

Mándy Zoltán Pál 1949. december 17-én született Budapesten. 1974. június 16-án szentelték pappá. Még ebben az évben Rakamaz káplánja lett, ahol 1977-ig tölti be tisztségét. 1977-1979 között Miskolcon szintén káplánként tevékenykedik. Egyházi életútja Egerben folytatódik, ahol érseki titkárként 1979-től 1988-ig látja el feladatait. Egerből 1988-ban Sajószentépterre helyezik át, ahol kisegítő lelkész, majd 1988 és 1994 között Miskolcon szervező lelkész. 1994 és 2004 között az egri érsekség érseki irodaigazgatója, és a Jézus Szíve Templom plébánosa. Érseki irodaigazgatóként elévülhetetlen érdemei vannak. 2004-től az egri főplébánia plébánosa és érseki helynök. 2009-ben a Székesegyházi Főesperesség főesperesévé nevezik ki. Idős korára való tekintettel úgy érezte, hogy az egyházmegye vezetésében már nem tud igazán hatékonyan szolgálni, ezért 2011-ben saját maga kérte áthelyezését Hortra, az ottani plébániára, ahol megfogalmazása szerint már „csak” az a feladata, hogy a Jó pásztorra figyelve vezesse az ő nyáját az üdvösség útján. Megjelent műve: Dicsérjétek az Urat! Papi jelmondata Szent János apostol leveléből való: „Mi megismertük a szeretetet… és hittünk benne.“

Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar

Váraszó Heves megye észak-nyugati részén, a főbb útvonalaktól távol, egy festői szépségű völgyben elhelyezkedő, mindössze 500 lelket számláló település. Természetes elszigeteltsége miatt a tradicionális életmód igen sok elemét őrizték meg az itt élők, és ennek a hagyománynak egy részét a zenei kultúra képezi. A településnek emberemlékezet óta mindig volt legalább egy „citerása”, 1970 óta pedig citerazenekar is működik Váraszón, amely lehetővé teszi azt, hogy a helyi zenei kultúra ne merüljön feledésbe. Az 1970-ben alakult Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar alapítója és vezetője Pál Aladár volt 1970-től haláláig, 2001-ig. 2000-ben munkásságáért megkapta a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet. Az elmúlt több mint négy évtizedben 70-75 – főleg – gyerek citerázott a zenekar soraiban. A Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar csoportjainak jelenlegi összlétszáma: 12 fő. Jelenleg az 1987-es és 1999-es generáció „veteránjai”: Janovicz Zoltán, Vincze Bálint, Kovács Péter és Váradi József vezetik a citerazenekart. A zenekar műsorának gerincét a helybéli palóc népdalok és műdalok alkotják ma is úgy, mint az elmúlt évtizedekben. Repertoárjuk azonban már nem csak a népzenére korlátozódik, a zenekar élő példa arra, hogy a citerán a népdaloktól a műdalokon át a keringőig mindent el lehet, és véleményük szerint el is kell játszani. A zenekar a 90-es évektől a palóc népdalok mellé erdélyi (Kolozs megyei) népdalokat is népdalcsokrokba gyűjtött és műsorába beépítette.

Herédi Népdalkör

A Herédi Népdalkör 2000 januárjában alakult néhány népdalt szerető, énekelni akaró falubeliből. Az évek során cserélődött a tagság, jelenleg 18 főből áll a kórus. Rövid idő alatt a faluban nagy népszerűségre tettek szert; állami és egyházi ünnepen, eseményen, rendezvényen mindig fellépnek. A Népdalkör szervezésében 2002-től minden év július hónap 3. szombatján tartják a „Herédi hétvége” című népdalkórus találkozót. Ezen 10-15 kórus vesz részt; közeli és távolabbi helyekről, még országhatáron túlról is érkeznek. Ehhez a rangos eseményekhez az önkormányzat nyújt támogatást. Az eltelt időszak alatt különböző országos szintű megmérettetésen is részt vettek. Ezeken 10 arany, 2 ezüst, 1 közönség-, 1 különdíj eredményük van. A Kárpát-medencei népdalkórusok találkozója Budapesten megrendezett döntőjén nívódíjat kaptak. Ezek az eredmények vezetőjük, Köles Éva szakszerű tanításának is köszönhetőek. Fellépő ruhájuk az eredeti herédi ünnepi viselet, amit szinte az utolsó órákban mentettek meg. Ezeket a ruhákat rajtuk kívül már senki nem hordja. Szeretnék továbbra is megőrizni, megkedveltetni a helyi és környékbeli népdalokat, hogy ne vesszen kárba ez a kincsünk.

 

2015. szeptember 25.

www.hevesmegye.hu

Fotó: Lénárt Márton

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*