2020 October 30, Friday
Főoldal  //  Eger  //  Felavatták Gárdonyi Géza szobrát Egerben
28
Sep 2014
PDF
Print
E-mail

Gárdonyi Géza műve, az Egri csillagok az egyik legfontosabb emberi érték, az egyik legfontosabb keresztény erkölcsi parancs, a hűség regénye. A hűség pedig elválaszthatatlan a hazaszeretettől - mondta L. Simon László vasárnap Gárdonyi Géza szobrának avatóünnepségén, Egerben.

Az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett Gárdonyi-emlékév keretében avatták fel az egészalakos bronzszobrot, amelyet Kutas László szobrászművész készített.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a hűség a közéleti emberek számára különösen fontos érték, nekik ugyanis következetesen végig kell menniük a választott úton, vállalva annak rövid távon jelentkező esetleges negatív következményeit is. Gárdonyi Géza regénye rámutat arra, hogy mi az áruló méltó büntetése, és hogy mi a hűség méltó jutalma - mondta. Hozzátette: Gárdonyi Géza arra tanít, hogy a hazaszeretet olyan érték, amelynek aktualitását semmivel sem lehet elnyomni, elfojtani, mert minden tisztességes becsületes ember ragaszkodik a saját hazájához.

Gárdonyi Gézának köszönhetően Eger megkülönböztetett helyet foglal el Magyarország kultúrtörténeti térképén. "Nincs olyan gyermek, aki számára Eger neve ne forrna össze a hűség és a hazaszeretet fogalmával" - fogalmazott L. Simon László. Gárdonyi Gézának köszönhető az is, hogy évi több mint háromszázezer látogatójával az egri vármúzeum Magyarország legnépszerűbb vidéki múzeuma - tette hozzá.

L. Simon László felidézte: 2012 végén döntött úgy a kormány, hogy 2013-at Gárdonyi-emlékévnek nyilvánítja az író születésének 150. évfordulója előtt tisztelegve. Az ünnepségsorozat két településre koncentrálódott: Gárdonyi szülőfalujára, Gárdonyra, illetve a hozzá tartozó Agárdpusztára, valamint választott lakóhelyére, Egerre. Tavaly augusztus 3-án, Gárdonyi Géza születésnapján Habis László egri polgármester avatta fel Agárdon az író egészalakos szobrát.
Bár már kiléptünk az évforduló bűvköréből - mondta -, Egerben ma, a megújuló történelmi belvárosban, immár méltó helyen avatják fel az író szobrát.

Habis László polgármester felidézte, hogy az emlékév során sikerült a fiatalabb generáció figyelmét Gárdonyi Géza rendkívül gazdag életművére irányítani. Az ünnepségsorozat sokat segített abban is, hogy az olvasás a fiatalok, az iskolások mindennapjainak részévé váljon.

Kutas László szobrászművész Gárdonyi Géza ülő, egészalakos bronzszobra a Nemzeti Kulturális Alap 12,5 millió forintos támogatásával készült el. Az alkotás a megújuló történelmi belvárosban, a Dobó tér szomszédságában kialakított Gárdonyi téren áll.

 

2014. szeptember 28.

Forrás: MTI

 

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*