2020 August 05, Wednesday
Főoldal  //  EFOP 1.6.3  //  Sajtóközlemény - Gyöngyöspata
28
Sep 2018
PDF
Print
E-mail
Article Index
Sajtóközlemény - Gyöngyöspata
Page 2
Page 3
Page 4
All Pages

altEFOP-1.6.3-17-2017-00019 SZÁMÚ „FELZÁRKÓZÁS-POLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA HEVES MEGYÉBEN”

III. Közösségi együttműködést erősítő rendezvény - Gyöngyöspata


A közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozat harmadik eseményét 2018. szeptember 28-án, Gyöngyöspatán rendezték. A szervezés során kiemelt szempont volt az integráció erősítése, a roma származású személyek bevonása a nagyobb elfogadás érdekében, a szülői kompetenciák fejlesztése, a család szocializációs szerepének hangsúlyozása, illetve mindehhez kapcsolódóan követendő példák, jó gyakorlatok, modellek bemutatása is.

A rendezvényen előtérbe került a családi értékek erősítése, a tolerancia szerepének hangsúlyozása, a családi kohézió, az együttes élmények, a biztonságérzet, bizalom kialakítása, valamint az érzékenyítés és a generációs kapcsolatok elmélyítése.

A helyi problémák megyei szintű összegzésével, a jó gyakorlatok megismerésével, a közös gondolkodás lehetőségének megteremtésével a felzárkóztatás feltétételeinek hosszú távú javulása várható.
A rendezvényen két plenáris előadás hangzott el.

A korai fejlesztés fontosságát Csépe-Kovács Judit, óvodapedagógus fejtette ki. Az előadó aláhúzta: korai – csecsemő vagy kisgyermekkori – fejlesztésre akkor van szükség, amikor a gyermek egy vagy több területen elmarad az életkorának átlagosan megfelelő szinttől. Ez lehet mozgás, értelmi vagy érzékszervi fejlődés, s a beszéd, valamint a nyelv fejlődése is. Az elmaradás érinthet szociális-, és érzelmi fejlődést vagy a viselkedést is. A hátrányok leküzdésére a szakemberek fejlesztő programot állítanak össze, amely magában foglalja a családnak nyújtandó segítséget. Ebben szerepel gyógypedagógia fejlesztés, tanácsadás és terápiás szolgáltatás is. Ezek összeállításakor minden esetben figyelembe veszik a gyermek aktuális állapotát és a család körülményeit.
Az oktatás és a munka, mint érték címmel Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere tartott előadást. A polgármester kiemelt a munka közösségformáló és értékteremtő erejét, valamint azt, hogy a szülők fontos, követendő példát állítanak gyermekeik elé, amikor munkát vállalnak, és azt felelősségteljesen elvégzik. A polgármester ismertette a település foglalkoztatási statisztikáját, az elmúlt időszakban végbement fejlődést. Hevér Lászlóné hangsúlyozta a pályaválasztási fórumok jelentőségét, illette kifejtette álláspontját a szakképzéssel kapcsolatban. Kiemelte: egy jó szakmával Gyöngyös környékén szinte azonnal el lehet helyezkedni. A szülői minta nagyon fontos a munkához való hozzáállás kialakulásában. Az állam egyre több pénzt költ az oktatás feltételeinek javítására: a gyermekétkeztetésre, infrastruktúrafejlesztésre, eszközbeszerzésre, illetve az ingyenes tankönyvek biztosítására is.
Az előadásokat szekciós előadások követték, melyek egyik témája a családi életvezetés volt dr. Kecskés Mária, háziorvos vezetésével, Fodor Márta, a Gyöngyöspatai Bokréta Óvoda és Bölcsőde intézményvezető pedig jó példákat mutatott be és motivációs beszélgetést tartott, s jó példákat mutatott be. Szekér-Kovács Nikoletta, Gyöngyöspata Város Önkormányzata Pénzügyi Részleg munkatársa pénzügyi tanácsadással segítette a megjelenteket.

Kapcsolódó anyagok:

alt 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*