2020 October 31, Saturday
Főoldal  //  Bélapátfalva  //  Tízmilliárdos munkahelyteremtő beruházás a Bélapátfalvai Ipari Parkban
06
Mar 2013
PDF
Print
E-mail

Egy Heves megyét érintő átfogó fejlesztés első állomása lehet Bélapátfalva, ahol 10 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg - jelentette be Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője szerdán Bélapátfalván.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány februárban döntött arról, hogy az úgynevezett szabad vállalkozási zónák – mint speciális gazdasági övezetek – megteremtésével segítséget nyújt a legnehezebb helyzetben lévő kistérségeknek. Ezekben a zónákban a gazdasági szereplők – a nagyberuházók és a kis- és középvállalkozások – számára egyaránt vonzó telephelyfeltételeket és kedvezményeket lehet biztosítani, támogatva e területek tényleges bekapcsolását a gazdaság vérkeringésébe. Horváth László elmondta: Heves megyében a Hevesi és a Pétervásárai Járásban jönnek létre ilyen övezetek. Hozzátette: a kormány támogatta azt a javaslatát, hogy a szabad vállalkozási zónák listájára a bélapátfalvai kistérség is kerüljön fel.

Az előkészítés alatt álló beruházás közvetlenül 150, a helyi beszállítókat és a kiszolgáló ipart is figyelembe véve 250-nél is több munkahelyet teremthet. Mindez stratégiai előrelépést jelentene az országos átlagnál magasabb, 10,89%-os munkanélküliségi rátával bíró településen, ahol a 2176 keresőképes lakosból 237-en állást keresnek. A létrejövő termelő egységben a munkaerő-szükséglet alakulása kedvez a helyi viszonyoknak, hiszen 80%-ban fizikai munkaerőt igényel - hangsúlyozta a kormánymegbízott. Mint mondta: a Bélapátfalvai Ipari Parkban egy arra alkalmas ingatlan felújításával, korszerű, környezetbarát beruházás keretében egy eritritol-gyártó és egy mikroelasztikus gumilisztet (MERP) előállító üzem létesülne. Ezekre a termékekre a világpiacon tartós kereslet mutatkozik, felvevőpiacuk dinamikusan bővül.

Az eritritol egy 100%-ban természetes, kukorica szirupból fermentációval előállított cukoralkohol, mely cukorhelyettesítőként használható. Kalóriatartalma gyakorlatilag zéró, a vércukorszintet nem emeli meg, így cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják. A cukorhoz képest számos előnyös tulajdonsága van, többek között nem okoz fogszuvasodást, elfedi a kellemetlen ízeket és nem okoz emésztőszervi zavarokat. Önállóan vagy egyéb édesítőszerekkel kombinálva felhasználható tejtermékekben, cukorkákban, üdítőitalokban, rágógumiban, vitaminokban, fagylaltban, lekvárokban stb. Az itt termelt eritritol 90%-ban külföldi piacokra kerülne. A legnagyobb felvevő jelenleg az USA, Japán, Dél- és Délkelet-Ázsia, valamint Kína. A Bélapátfalván gyártott termékek alapanyaga magyarországi forrásból származna. A bélapátfalvi üzem Európában a negyedik lenne, kapacitását tekintve világméretekben is a nagyobbak közé sorolható.

A mikro elasztikus gumiliszt (MERP) magyar szabadalom alapján készülő finom gumiőrlemény, amely festékek adalékanyagaként segíti a festék megtapadását a felületen, véd a káros környezeti hatásoktól, ellenáll a mechanikai behatásoknak, rugalmas, és kiváltja a drága szintetikus gumikat. Jellemzően a korrózióvédelem terén, illetve egyéb ipari objektumok (hajók, hidak) festésére használják. A gumiliszt feldolgozása tisztán mechanikus aprítással és ultra-nagynyomású vizes bontótechnológiával, festék és oldószer nélkül, hideg keveréssel történik. Az anyagában újrahasznosított gumi feldolgozása tehermentesíti a környezetet. Üzemi szennyvíz, szennyvíziszap, szálló por a gyártás során nem keletkezik.

Mindkét termék előállítása zárt rendszerű üzemben történik, káros anyag kibocsájtás vagy zajterhelés nélkül.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá: a nagyszabású projekt megvalósítása 2013 utolsó negyedévében indulhat és mintegy két évig tart majd. Az elkövetkező hónapokban tisztázzák a finanszírozás részleteit, s az év második felében a tervek szerint elindulhatnak az engedélyezési eljárások is.

Heves megye gazdasági fejlesztésének koordinálására kinevezett miniszteri biztosként örömmel tölt el, hogy a beruházás előkészítése, a források előteremtése érdekében folytatott egyeztetések sikeresnek bizonyultak. A felzárkózásra kapott eséllyel a város és térsége rövid és hosszú távon is erősítheti gazdasági helyzetét, az itt élők és a helyi vállalkozások javára. Hosszú idő után elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, s ehhez Heves megye is érdemben hozzájárulhat.

 

2013. március 6. Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*