10
2015
PDF
Nyomtatás
E-mail

A turizmus töretlen növekedéssel zárta a tavaszt is: májusban 960 ezer vendég 2,25 millió éjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein. A vendégszám közel 6%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 3,8%-kal haladta meg a tavaly ilyenkor mért értéket.

 

A vendégek sokat is költöttek pihenésükre, a 19,7 milliárd forint szállásdíj-bevétel 7,4 %-kal több mint az előző évi érték, és mindeközben a szállodák foglaltsága és az átlagár is javult.

A belföldi turizmusra az utóbbi évekre jellemző folyamatos élénkülés májusban sem maradt el. A SZÉP kártya népszerűsége mellett láthatóan a magyar vendégek a fizetésükből is többet költenek hazai utazásra. Májusban 495 ezer belföldi vendég 1 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, előbbi 7,4%-os, utóbbi 6,1%-os növekedés, míg a szállásdíj-bevétel 14,5%-kal emelkedett tavalyhoz képest.

A magyar turizmusban meghatározó szerepet betöltő SZÉP kártya felhasználtsága is 6,6% magasabb értéket mutat májusban. A SZÉP Kártya birtokosok több mint 2000 kereskedelmi szálláshelyen 1,8 milliárd forint értékben fizettek a pihenőkártyával.

Tavalyhoz képest a szállodák foglaltsága (56,2%) is javult és az átlagár is emelkedett 6%-kal, ennek következtében a RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel) is majdnem 8 százalékkal nőtt.

Az év eddigi hónapjaihoz képest májusban kiegyenlítettebb volt a beutazó forgalom szerkezete, sem a növekedések, sem a visszaesések nem mutatnak olyan kiugró értékeket, mint korábban.

A beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan tud újat, érdekeset és általában a vártnál is jóval többet nyújtani a látogatóknak.

Májusban 463 ezer (+4,1%) külföldi vendég választotta hazánk szálláshelyeit 1,22 millió éjszakát (+1,9%) eltöltve azokban, és 4,3%-os szállásdíj-bevétel növekedést eredményezve (13,26 Mrd Ft).

A 10 legnagyobb küldőországból az első helyen továbbra is Németország áll, ahonnan ezúttal – ha csak kis mértékben is, de – nőtt a beutazás (+1,1%), a második helyezett Ausztria lett közel 19%-os növekedéssel, a harmadik helyet pedig a 10% feletti (+11,3%) növekedést mutató Egyesült Királyság foglalja el. Az első 5 hónapot tekintve azonban a britek álnak a második helyen 26%-os növekedésüknek köszönhetően, az osztrákok pedig „csak” a harmadikok (+8,3%).

Összesítve az elmúlt 5 hónapot, a turizmus a nemzetgazdaság egyik húzóágazataként ismét bizonyított: január-májusban 3,4 millió vendég 7,9 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 8,2%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 6%-kal haladja meg a tavalyi értéket. Ezeknél az értékeknél is magasabb növekedés látható a költések tekintetében, hisz a tavalyi azonos időszakhoz képest 10,1%-kal több, 67,8 Mrd forint szállásdíjat fizettek ki a kereskedelmi szálláshelyeken.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkár csütörtökön, az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában kiemelte: A múlt évben Magyarországra érkező turisták közül a legtöbben németek, osztrákok és oroszok voltak. Az idei elő öt hónapban viszont jelentősen emelkedett a brit turisták száma - 26 százalékos a bővülés a vendégéjszakák számát tekintve -, így most britek a második helyen állnak a németek mögött és az osztrákok előtt; negyedik helye az olaszok vannak az idén és csak ötödikek az oroszok a visszaesés miatt, de az orosz piac megtartása fontos Magyarország számára - mondta helyettes államtitkár.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta, hogy a turizmus szempontjából is fontos lehet egy olimpia megrendezése, de mindenképpen úgy kell az eseményt szervezni, hogy az elkészült létesítmények hosszú távon hasznosíthatók legyenek például a szálláshelyek bővítése szempontjából is.

Hozzátette: Magyarországnak turisztikai szempontból jó a híre.  Példaként mondta, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a magyar főváros szálláskapacitása, és még így is igen kedvező a kihasználtság. Ez a kapacitás még tovább bővíthető, mivel 20 ezer férőhely még hiányzik Budapesten.

Ez a bővítés részben turistahajókkal is elképzelhető. De szóba jöhetnek a bővítés szempontjából - tekintette a tervezett olimpiára - a kempingek, lakóautók, mobilházak is. Magyarország - és Budapest - számára továbbra is fontos, hogy fenn legyen a turizmus nemzetközi térképén, például az olimpia kapcsán. Ebből a szempontból például kedvező az évről-évre Magyarországon megrendezett forma 1-es futam, vagy a Red Bull Air Race - mondta a helyettes államtitkár.

 

2015. július 10.

Forrás: NGM, MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*