12
2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

Két nagy örökségvédelmi beruházás előkészületei is zajlanak már Egerben: a Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban az alsó várudvar újul meg 1,5 milliárd forintnyi uniós támogatásból, míg a vár északi része a Modern városok programból jut több mint 4,5 milliárd forintnyi forráshoz - mondta el Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.

 

A kastélyprogram keretében helyreállítják a déli kaput és egy látogatóközpontot alakítanak ki. Részlegesen helyreállítják a Hippolit-kaput, egyúttal gyalogos bejáratot is kiépítenek. A városképet is meghatározó fejlesztés lesz a Varkoch-kapu középkori vármiliőt idéző teljes rekonstrukciója a torony visszaépítésével, felvonóhíd és farkasverem létesítésével. Teljesen megújul a zászlódomb is: 4-5 méterrel magasabb lesz a terület, belsejében pedig egy 70-80 férőhelyes mozit alakítanak ki, ahol az 1552-es ostromot bemutató filmet fognak vetíteni. Szintén rekonstruálják a Cipóosztó-házat, ahol működő "középkori" pékség nyílik majd, továbbá felújítják a börtön és tortúra kiállítást is.

A Modern városok program keretében visszaállítják a palotaudvar középkori jellegét, lévén a terület jelenleg egy 19. századi katonai alakulótér. Helyreállítják a képtár épületét, amelyben egy konferenciaközpont kap helyet. Rekonstruálják a Tömlöc-bástyát; lefedik és egy látványelemekre fókuszáló ágyútornyot építenek ki benne.  A nagyobb részt a 15-16. századból megmaradt Püspöki-palota is megújul: visszaépítik az elbontott keleti szárnyát, az épület a középkori püspökök életét bemutató helyszín lesz, a tetőtérben kiállítótér nyílik.

Rekonstruálják a Dobó-palotát, az egykori provizori épületet is, amelynek helyén részben egy 19. századi, elbontásra váró épület áll jelenleg. Megújul a palota alatti, mintegy 200 négyzetméteres provizori pince is. Szó van a várszékesegyház részbeni rekonstrukciójáról: a homlokzat és a tornyok visszaépítése, valamint a templom lefedése szerepel az elképzelések között. Bekerült a programba a végső pusztulás küszöbén álló Zárkándy-bástya megmentése is. A bástyát a 20. század legelején épült vasútvonal vágta le a várról.

Berecz Mátyás kiemelte: a régészeti munkák már ősszel elkezdődhetnek, kedvező esetben pedig az építkezés is megindulhat jövőre. "Az egész projekt célja a Dobó-korabeli állapotok megjelenítése a várban" - tette hozzá. Elmondta azt is: tavaly 343 ezer látogatója volt a várnak, a cél, hogy ez a szám tartósan 400 ezer fölött maradjon.

Egerben most zárul le a vár két ütemben, összesen 2,2 milliárd forint európai uniós forrásból megvalósult fejlesztése, az átadási ünnepséget szombaton tartják.
Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a város 2013-ban lett a most záruló projekt kedvezményezettje. A fejlesztések elsősorban az élményszerűség erősítésére, a végvári harcok bemutatására fókuszáltak. Ezzel lehet ugyanis megőrizni a vár vonzerejét - tette hozzá. Szavai szerint cél volt a szezonalitás csökkentése, a látogatási időszak növelése is. Felidézte, hogy az egri vár eddig is az ország leglátogatottabb vidéki múzeumának otthona volt, a fejlesztések, a változatos programkínálat eredményeként pedig jelentős forgalomnövekedésre számítanak.

 

2016. május 12.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*