16
okt 2012
PDF
Nyomtatás
E-mail

Elfogadta a parlament az új hulladékgazdálkodási törvényt, amely jövőre lép hatályba, s így 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába.

Egységes és hatékony hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg az új jogszabály és szemléletváltásra ösztönöz, hiszen legfőbb célja, hogy minél kevesebb hulladék képződjön és az a lehető legnagyobb arányban hasznosuljon.  Új logikai rendszerének köszönhetően pontosabb fogalmakat vezet be.

A törvény kiterjed egyebek mellett az elkülönített gyűjtési rendszer felállítására, a hasznosítási arányok növelésére, a gyártó kiterjesztett felelősségére. Továbbfejleszti a hulladékhierarchia rendszerét, amely a hasznosítási lehetőségeken belül is elsőbbségi sorrendet határoz meg. Mindenekelőtt arra kell törekedni, hogy csökkentsük a hulladék képződését úgy, hogy előnyben részesítjük a hulladékszegény technológiák alkalmazását, a kevesebb szennyező anyagot kibocsátó termékek előállítását, és elősegítjük a hulladékként kockázatot jelentő anyagok kiváltását.

Az új törvényben megjelenik a melléktermék fogalma is azért,hogy a gyártásnál képződő hulladék egyértelműen elkülöníthető legyen a gyártási folyamat fő – és melléktermékeitől.

A törvény rendelkezik a hulladékstátusz megszűnésének feltételeiről is, amelyek teljesülése esetén a hulladék elhagyhatja a hulladékkört, hogy alap-, vagy adalékanyaggá váljon.

Így meghatározott kritériumok alapján a hulladékból újra hasznos, emberi szükségleteket kielégítő anyag lehet.

Az új törvény az egész országban kötelezően bevezeti az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert, amelyet 2015-ig kell elindítani. Célja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó üveg, fém, műanyag és papír hulladék 50%-át, a nem veszélyes építési-bontási hulladék 70%-át visszagyűjtsük és anyagában hasznosítsuk.

A képződő hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése érdekében az új törvény a környezetvédelmi hatóságoknak és a települési önkormányzatoknak 6 évre kiterjedő Nemzeti Megelőzési Program kidolgozását írja elő, amely meghatározza az adott területre vonatkozó megelőzési célokat és intézkedéseket.

Ez a területi és a helyi hulladékgazdálkodási tervek részét képezi, és hozzájárul ahhoz, hogy a korábbinál szervezettebb keretek között valósuljanak meg a hulladékképződés megelőzésére irányuló célkitűzések. Emellett a programnak köszönhetően könnyebben nyomon követhetők az intézkedések eredményei.

A 2013-ban életbe lépő törvény és 40 végrehajtási utasítás olyan korszakváltást hozhat, amely nagyobb mértékben ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a környezetre fokozott megterhelést jelentő műanyag csomagolóanyagok előállításának csökkentésére. Ezáltal a hulladéklerakókba kevesebb anyag érkezik, így telítődésük átlagos 30-35 éves ideje is hozzávetően 10 évvel meghosszabbítható.

A tervezett változás fontos eleme, hogy nagyobb termékdíjat rónak ki a műanyag palackokra, míg az újratölthető, ismét felhasználhatókra mérsékeltebb, a leginkább környezetbarát üvegre pedig annál is kevesebb ilyen költség rakódik. Emellett újra bevezetik a hajdan már bevált betétdíjat. Vagyis nem lesz érdemes eldobni, szemétre vetni az üres üveget, sörös dobozt, mert a boltok. Az új törvény előírja majd a hulladéklerakásra berendezkedett külföldi tulajdonú cégek korlátozását is. A terv szerint egy-egy ilyen társaságban kötelező legalább 51 százalékos tulajdoni részarányban az önkormányzatnak, vagy az államnak képviselnie magát, a külföldi partner legfeljebb 49 százalékban vehet a vállalkozásban részt.

A környezettudatos élet népszerűsítésében különböző programok szervezésével, szóróanyagok terjesztésével a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is kiveszi a részét.

„Családok és cégek a zöld jövőért” azaz „Kapcsolj zöldre 2012”

- a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampánya -

A kamara a megye vállalatainak együttműködésével 2012-ben nagyszabású kampányt indított a fenntartható életmód ösztönzésére.

A programsorozat célja:

• energiamegtakarítás ösztönzése a vállalati szektorban, a családokban és otthonokban

• környezettudatosabb viselkedési formák elfogadása, alkalmazása a lakosság körében

A kampány 5 témakörében (energiatakarékosság; megújuló energiaforrások használata; szelektív hulladékgyűjtés; fenntartható közlekedés; zöld munkahelyek) információs kiadványok (szórólapok, tájékoztató füzet, plakátok) és szakértői, szolgáltatói lista érhető el a kamaránál, valamint a program honlapján: www.zöldre.hu.

Szakmai és szolgáltatói lista elérhetőségével a környezetvédelem és munkavédelem területén meghatározó vizsgálatokhoz és kötelező mérésekhez, felülvizsgálatokhoz biztosítanak segítséget.

A rendelkezésre álló kiadványok között szerepel az akkreditált laboratóriumok listája, mely a munkabiztonsági szakemberek részére kíván segítséget nyújtani a kockázat értékeléshez kötelezően előírt munkahelyi expozíciós vizsgálatok végzésében és értékelésében, valamint az alábbiakban felsorolt vizsgálatok elvégzésében:

• Légszennyező anyagok vizsgálata

• Klíma paraméterek vizsgálata

• Megvilágítás paramétereinek vizsgálata

• Mvt. 23. § (1) bekezdése által előírt, veszélyes technológiákra vonatkozó, ötévenként kötelező, felülvizsgálat végrehajtása /5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet/

• környezeti zajmérés, munkahelyi zajmérés, közúti zajkibocsátás mérése (bizonyos tevékenységek engedélyeztetési, vagy felülvizsgálati eljárásának során kért vizsgálati elemek (pl: asztalos műhely, fatelep, hangos gyártási folyamatok, egységes környezethasználati engedélyes tevékenységek, stb. esetén)

Forrás: www.hkik.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*