18
2012
PDF
Nyomtatás
E-mail

Orbán Viktor szerint kormánya egy új gazdasági rendszert épít fel, és ezt most már a gazdasági élet szereplői is érzékelik. A miniszterelnök ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével való tárgyaláson mondta, ahol arról is beszélt, miszerint óriási nyomásra számít a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban, de azt végig fogja vinni, és javasolta, hogy a bankrendszer fele kerüljön magyar kézbe.

A kormányfő a héten kezdte meg a konzultációs sorozatot a Fidesz szövetségeseivel és együttműködő partnereivel, amelynek során az elmúlt két esztendő tapasztalatait értékelik.

Az új gazdasági modell elemei közé sorolta a munkát és a családokat támogató adórendszert, a munkát terhelő állami bevételek kiváltását forgalmi adókkal, az adósságtermelő rendszerek átszervezését, állami nyugdíjrendszer építését, a szociális ellátórendszer, az újraiparosítás politikáját és egy új mezőgazdasági rendszer kialakítását. Kiemelte, a következő hónapok legnagyobb vitája az új földtörvény miatt várható.

A megbeszélésen a miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közös megállapodást írt alá, mely szerint a 2010-es közös nyilatkozatban foglalt célok – a munkahelyek megvédése, a magyar gazdaság talpra állítása, a kis-és középvállalkozások támogatása, és hazánk versenyképességének javítása- érdekében az eddig együttműködés eredményesnek mondható és érdemes a folytatásra. A kormány több kamarai javaslatot sikerrel épített be programjába, ilyen a Széchenyi Kártya továbbfejlesztése, a közbeszerzési szabályok megváltoztatatása, az uniós források átcsoportosítása gazdasági célokra, valamint a szakképzés átalakítása. Parragh László a szakképzéssel kapcsolatban köszönetet mondott Orbán Viktornak, hiszen mint említette, komoly ellenállásba ütköztek ezen a területen.

A szakképzésben történt változások:

-2012. június 4. szakképzési törvény módosítása: ezen belül megerősítették a szintvizsga rendszerét, szeptembertől bevezetik a Híd programot valamint kiemelésre került, hogy a szakiskolának a szakmatanulásról kell szólnia

- Felnőttképzés területén fontos feladat egy új törvény megjelentetése – a tervek szerint a felnőttképzésbe tényleges beleszólást kapna a gazdaság

- 2015. július közepétől a mesterképzés területén kötelezővé válik a gyakorlati oktatók mestervégzettsége.

Jelentős feladatként határozták meg a szakképzés irányítása,a szakképesítések felügyelete egy minisztérium kezében koncentrálódjon a gyorsaság illetve a hatékonyság érdekében.

A kormányfő köszönetet mondott a kamarának, továbbá a vállalkozóknak, akik az elmúlt két év nehézségeit "nem használták fel lázadásra" és nem úgy reagáltak a válságra, hogy kivonták a pénzüket a gazdaságból.

Parragh véleménye szerint a kkv-k területén is történt néhány áttörés, melyeket üdvözölni kell. Kiemelte, nehéz két évet tudhat maga mögött a kkv szektor, hiszen nincs keresletbővülés, ezért egyrészt ezen bővülés segítésére , másrészt a vállalkozó szektor terheinek csökkentésére biztatják a kormányt. Az MKIK azért is támogatja a vállalkozói szféra terhének fokozatos mérséklését, mert amellett, hogy fehéríti a gazdaságot, ezen keresztül növeli az adóbevételeket és a vállalkozások verseny-és alkalmazkodóképességét.

A kamara elnöke jelezte, problémát jelent a folyamatosan szűkülő hitel- és forráskínálat, és lassú az uniós támogatások pályáztatása valamint kifizetése.

A kormány munkahelyvédelmi akcióterve szükséges a MKIK szerint, de nem elégséges feltétel a továbblépéshez, a források bővítésében, a finanszírozás javításában is lényeges intézkedéseket kell meghozni a jövőben.

Orbán óriási nyomásra számít a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban, mert arra a megközelítőleg 300 milliárd forintra, amelyet a magyar vállalkozóknál hagynak a foglalkoztatás elősegítése érdekében, vannak más jelentkezők is, "akik szívesen elvinnék" azt. Ha beválik az akcióterv, akkor a következő években ez az összeg 350-500 milliárd forint is lehet.

A közös tárgyaláson Orbán bejelentése szerint a kormányzat célja a közszolgáltató cégek nonprofit alapra helyezése, mert véleménye szerint a nyereségorientált szempontokat ki kell vonni ezen cégekből.

Az elnökségi ülésen a heves megyei vállalkozókat dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke képviselte, akik egyet ért többek között a pályázati keretek hozzáférhetőségének meggyorsításával. Ennek figyelembe vételével rendezik meg jövő héten a kamara és a NORDA közös egyeztető tárgyalását, mely célja az Észak-magyarországi közel 300 milliárd forintos ÉMOP keret eddig fel nem használt lehetőségeit minél hatékonyabban és gyorsabban használják fel.

2012.07.18. Forrás: hkik.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*