19
2013
Nyomtatás

Korlátozzák a vízi közlekedést július közepétől a Tisza-tavon a víztározó vízgazdálkodási és ökológiai infrastruktúrájának megújítására hivatott Komplex Tisza-tó Projekt végrehajtása miatt.

 

A munkálatok során egymillió köbméternyi iszap kitermelését tervezik a tározó medréből, illetve az öblítőcsatornákból. Ezért a tározót átszelő teljes Tisza szakaszon a szállítóhajók megnövekedett forgalmával kell számolni - közölte a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtökön. A kotrásra az Eger-patak torkolatában, az Aponyháti csatornánál, az úgynevezett Kőhidi-lapos területrészen, az V-ös öblítőcsatorna felső szakaszán, valamint az érfűi térségben, a Csapói Holt-Tiszán és a Szilas-foknál kell számítani. Megvalósul továbbá a Kis-Tisza kotrása is a Tiszától indulva Poroszló felé, illetve az érfűi gátőrház előtt egy 14 hektáros vízterületről távolítják el a felhalmozódott hordalékot. Szintén várható iszapkotrás a Füredi-öblözetben és a Füredi-Holt-Tisza felső részén.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter idén áprilisban helyezte el Kiskörén a 6,6 milliárd forint értékű program alapkövét. A munkálatok célja, a Tisza-Körös-völgy vízgazdálkodásának stabilizálása és a mezőgazdasági termelés feltételeinek javítása és az ökológiai sokszínűség megóvása.

 

2013. július 19.

Forrás: MTI