2019 június 25, kedd
Főoldal  //  Települések  //  Települések  //  Levegőt! – Klímafutás az élő bolygóért
05
nov 2015
PDF
Nyomtatás
E-mail

Levegőt! Ez a szlogenje annak a 7 napon és 700 kilométeren át tartó futásnak, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervez. A „Klímafutás az élő bolygóért” eseménnyel a hazai általános iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén.

Tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével a NEFI felkért minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. A gyermekek rajzait a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre várjuk. A tíz legjobb rajzot egy öt tagból álló zsűri választja ki, alkotóit egyenként 40 ezer forint értékű sportszerre levásárolható ajándékkártyával jutalmazzuk.

November 13. és 19. között néhány rajzot szimbolikusan egy 7 napon át tartó 700 kilométeres futással gyűjtünk össze. Négy ultrafutó és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársai futva teszik meg a Budapest – Tata – Győr, Budapest – Dunaújváros – Pécs, Budapest – Eger- Miskolc távokat és megkerülik a Balatont is.  A Balaton körbefutására  Prekopp Péter és Szabó Balázs a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai vállalkoztak. Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át fut, a Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesíti váltóban. A futás bizonyos szakaszához az érintett településen csatlakoznak iskolás gyermekek is, de egészen biztosan ott lesz többek között Novák Katalin, család és ifjúságügyi államtitkár, Kropkó Péter, 51-szeres Ironman, Kövér Márton, maratoni kajak-kenu világbajnok, valamint az egri vizilabdázók, Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok és Czigány Dóra válogatott játékos is.

A rajzokat a tatai, dunaújvárosi, pécsi, egri, miskolci, győri polgármesteri hivatalok vezetői vagy képviselői személyesen adják majd át a futóknak, amikor az esemény részvevői befutnak az említett városokba.

Klímafutás az élő bolygóért esemény egy november 27-i közös futással zárul. Ehhez bárki csatlakozhat, a táv 3 kilométer és a Hősök terétől a Magyar Tudományos Akadémia előtt található, Budapest legöregebb akácfájáig tart. A célhoz szintén futva érkezik Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója, aki az akácfa előtt átveszi a 7 napon át futva összegyűjtött rajzokat.

 

2015. november 5.

Forrás: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*