2019 július 21, vasárnap
Főoldal  //  Programok  //  Végvári vigasság és ostromjáték az egri várban
PDF
Nyomtatás
E-mail

Augusztus 12. és 14. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg az egri várban a Végvári vigasságok történelmi fesztivált és ostromjátékot, amely idén mintegy 60 programelemet tartalmaz, csúcspontja pedig ezúttal is az 1552-es dicső várvédelem újrajátszása lesz - hangzott el a szervezők sajtótájékoztatóján Egerben.

 

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója emlékeztetett: az ország egyik legrégebbi és legjobb történelmi fesztiválja az egri, amelynek ebben az évben a két fő helyszíne a belváros és a vár lesz. A belvárosban tartják mintegy 250 hagyományőrző részvételével a magyar és a török csapatok felvonulását, amelyet - a korabeli várostromot kísérő kisebb összecsapásokat idéző - "csetepaték" is kísérnek. Hozzátette: a jövő hétvégi emlékcsatát felvezető flashmobokkal, vitézi járőrökkel már a hét elejétől találkozhatnak a városban az arra sétálók.

A várban egyebek mellett zenei programok, játszóház, vitézi próba, katonai hagyományőrző tábor várja majd a látogatókat, akik megismerkedhetnek korabeli várbéli gasztronómiával, a tábori orvoslás "fogásaival" is. A három nap alatt lesz továbbá kézműves vásár, bemutatót tartanak a zászlóforgatók és rendhagyó tárlatvezetéseket is tartanak.

Csillag Tamás, az emlékcsata főszervezője felidézte: a történelmi fesztivál az utóbbi években profiltisztításon esett át, immár teljes mértékben a török korra és az 1552-es ostromra fókuszálnak. Elmondta, hogy minden évben igyekeznek új elemekkel kiegészíteni, "frissíteni" a hadi jeleneteket. Idén különválasztották a gyerekeknek szóló ostromjátékot az emlékcsatától, emellett a várvédők esküjébe a nézőket is bevonják.

A szereposztásban is lesz változás: a drámai, szöveges részeket jobban kiemelve Dobó Istvánt ezúttal az egri Gárdonyi Géza Színház művésze, Várhelyi Dénes alakítja, így a katonai hagyományőrzők a hadijelenetekre koncentrálhatnak. Hozzátette: ha ez a forma beválik, a többi szöveges szerepet is fokozatosan átadják a színészeknek. Szintén az újdonságok közt említette meg Csillag Tamás, hogy a szombaton este és vasárnap délután bemutatandó emlékcsata mellett az előadás péntek esti főpróbája is nyilvános lesz.

Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, hogy Eger idegenforgalmi vonzerejéhez ezer szállal kötődik a történelmi múlt és a vár kultusza. Kifejtette: immár egy nemzeti emlékhelyen és egy jelentős, több mint kétmilliárd forintos fejlesztéssel megújult várban zajlanak a programok, ami különösen érdekessé és izgalmassá teszi a történelmi fesztivált.

 

2016. augusztus 8.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*