2018 június 21, csütörtök
Főoldal  //  Klímastratégia  //  Innovatív Önkormányzati Klímaötletek (Szemléletformálási Akció)
21
sze 2017
PDF
Nyomtatás
E-mail

2017. szeptember 21-én Heves városában került megrendezésre Innovatív Önkormányzati klímaötletek szemléletformálási akció.

A rendezvényen résztvevők előadásokat hallhattak a megyei klímastratégiák illetve a megyei klímaplatformok szerepéről, az innovatív környezetvédelmi stratégiákról, a fenntartható fejlődésről, illetve a klímaváltozás általános problémáira adható önkormányzati válaszokról, a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó témákban (ivóvizek védelme, hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság védelem, lakossági fűtés és a klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásairól).

A résztvevők megismerhették a legfontosabb éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokat, a klímaváltozás hatásainak megelőzésével és kezelésével kapcsolatos legfontosabb kezelendő kérdéseket és lépéseket. Az Innovatív Önkormányzati Klímaötletek program célja az volt, hogy a klímaváltozás megelőzését szolgáló tapasztalatokat, alkalmazott technikákat megosszák egymás között a jelenlévők.

Magyar Csilla Kisköre város polgármestere „Mit tehet egy önkormányzat a klímavédelem érdekében?” című előadásában elmondta, hogy az energiahatékonysági lehetőségekről és egyszerűen is kivitelezhető energia-megtakarítási eszközökről hiányos az információátadás, így a hazánk szempontjából jelentős energia-megtakarítási potenciál kihasználatlan. Az energiaköltségek folyamatos növekedése, a szén-dioxid kibocsátás okozta klímaváltozás és földgáztól való energiafüggőség következtében racionalizálni kell a jelentős energia-felhasználók energiahatékonyságát.  Az előadásban szó esett az elektromos autótöltő oszlopok elhelyezéséről, tervezéséről, pellet kazános tapasztalatokról, különböző napelemes rendszerek hatékonyságáról, illetve az ezek használatával megspórolt összegekről. Ezek a tapasztalatok jó alapot adhatnak későbbi pályázatoknak.

Kovács Mihály a Fejlesztési és Koordinációs Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője az innovatív környezetvédelem és a Heves Megyei Klímastratégiáját és főleg ennek szemléletformálással kapcsolatos irányait mutatta be előadásaiban.

Előadásaiban elmondta, hogy mindennapjainkat leginkább a szemléletformálással tudjuk átalakítani, és ez akár fenntarthatósági, akár klímavédelmi irányból közelítjük meg a kérdést, mindenképpen hasznos a jövő nemzedékei számára. A szemléletformálás, az, hogy mennyire vagyunk klímatudatosak, mennyire tudjuk a fogyasztói szokásainkat oly módon megváltoztatni, hogy minél kisebb környezeti terhelést jelentsen a mindennapi tevékenységünk, szinte források nélkül megvalósítható, és ebben mindenki tud tenni. A megyei klímastratégiát érintő pályázati forrás települési szinten is meghirdetésre kerül majd, tehát hasonló rendezvényekre és dokumentum elkészítésére a települési önkormányzatoknak is lesz lehetőségük a közeljövőben.

Az előadásokat követően a klímaváltozás megelőzését szolgáló tapasztalatokat, alkalmazott technikákat a jelenlévők egymás között megosztották.

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

 

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*