28
feb 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

A kormány jelenleg egyetlen Heves megyei tagja Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Ismerve a kormány terveit, az ország vállalásait, a várható uniós pályázatokat, munkával teli év, évek várnak rá. Közben országgyűlési képviselőként a megyéért és saját választókerületéért is lobbiznia kell, hiszen a településfejlesztési operatív program megvalósításában is lesznek feladatai.

 

- Haladjunk a globálistól az országos és a helyi ügyek felé. Az, hogy februárban 16 fok van, és hetek óta esik az eső, sokak szerint a klímaváltozás számlájára írható. Mit sikerült elérnie hazánknak az elmúlt időszakban és mit tesz a következő ciklusban a klímavédelem terén?

- Magyarország elkötelezett a hatékony klímapolitika mellett, ezt legutóbb a párizsi klímacsúcson is egyértelművé tettük. Nagy eredmény volt az ott elfogadott határozat, amit sokan kétkedve fogadnak, mondván, amíg a gazdasági növekedés írja a világpolitikát, addig nehéz klímavédelemről, széndioxid-kibocsátáscsökkentésről beszélni. Hazánk bizonyította az ellenkezőjét, úgy növekedett a gazdaságunk az elmúlt években, hogy a közben csökkent az üvegházhatású gázkibocsátásunk, ezen a téren már a 2030-as vállalásainkat is teljesítettük. Hogy számokat is mondjak, a Kiotói egyezményben azt vállaltuk, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkentjük, az 1990-es szinthez képest a kibocsátásunkat, ám jelenleg már 37 százalékos a csökkenés.

- A klímaváltozással szorosan összefügg, de az átlagembert közelebbről érinti az energiahatékonyság, különösen, ha ebben pályázatok is segítik. Mire számíthatunk, ebben a ciklusban több forrás jut erre?

- Sokkal több, hiszen az előző uniós ciklusban a lakóépületek energiakorszerűsítésére nem volt pénz, most viszont ez is támogathatóvá válik. Nemsokára kiírásra is kerül a családi házak és társasházak energetikai felújítását célzó pályázat. De a terveink szerint az operatív programokban az energiahatékonyság növelésére, illetve a megújuló energiák használatának ösztönzésére mintegy 500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll majd rendelkezésre és lesznek visszatérítendő, kedvező pénzügyi konstrukciók is. Ezek segítségével egy széleskörű program indítását tervezi a kormány, amelynek első eleme lesz az „Otthon Melege Program”. Ennek során az elavult háztartási gépek, kazánok és nyílászárók cseréjére lesz lehetőség, majd jön a társasházak komplex energetikai korszerűsítésére szóló pályázat 10 milliárd forintos keretösszeggel. Számításaink szerint ezekkel legalább 44 ezer családnál valósulhat meg energia megtakarítást eredményező fejlesztés, ami nem csak a klímapolitikánkra hat kedvezően, de a családok rezsiköltségeire is.

- És ez csak egy kisebb része a Környezet és Energiahatékonysági Programnak, amely több mint ezermilliárd forintos kerettel rendelkezik 2020-ig. Mi minden fejleszthető ebből a hatalmas összegből?

- Öt fontos területre koncentrálunk, amellett, hogy a megkezdett jól működő programokat folytatjuk. Egyik legfontosabb a települési hulladékgazdálkodás átalakítása és korszerűsítése. Jelenleg ugyanis sok szolgáltató sokféleképpen szolgáltat, az államtitkárságunk feladata hogy egy olyan rendszert építsen ki, amely megfelel elsősorban a lakosságnak, de megfelel az uniós elvárásoknak, fenntartható és működőképes. Ugyancsak kiemelt feladat a KEOP programban a települési vízellátás javítása, a szennyvízkezelés, a természetvédelmi fejlesztések és természetesen az energiahatékonyság növelése valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásának elősegítése.

- Az országos programok és nemzetközi elvárások mellett mennyire lehet figyelembe venni saját megyéje, vagy azon belül saját választókörzetének igényeit, problémáit?

- Bár jogtalan előnyökhöz nem juttathatom Heves megyét, arra mindig külön figyelek, hogy minden pályázatról, lehetőségről időben tudomást szerezzenek a megye önkormányzatai, intézményei, adott esetben vállalkozói. És örömmel látom, hogy szinte valamennyi nagy programból sikerült kivenni a részünket a megyében, igaz ez az ivóvíz ellátási és szennyvízkezelési pályázatokra éppúgy, mint az energetikai beruházásokra. Nemrég a megye szociális otthonai kaptak új épületszigetelést és új kazánokat, de a kórházak energetikai fejlesztésének keretében Gyöngyösön és Hatvanban is sikerült új, modern gépeket, CT és MR berendezéseket vásárolni, épületeket szigetelni, nyílászárókat cserélni.  Hogy minél hatékonyabban tudjuk a megye érdekét képviselni, rendszeresen konzultálunk a másik két választókerület képviselőivel, Nyitrai Zsolttal és Horváth Lászlóval, összehangoljuk a lehetőségeket és az érdekeket. Eddig sikerült elég hatékonynak lennünk.

- Reméljük ezek után is, hiszen egy másik komoly esélye a megyének a Településfejlesztési Operatív Program, amelynek pályázatai is ezekben a hetekben kerülnek kiírásra.

- Valóban, és a megyei önkormányzattal együtt figyelünk arra, hogy Heves megye a leghatékonyabban használhassa fel ezeket a pénzeket. Minden településnek vannak vágyai, álmai, amit ebből szeretne megvalósítani, ami rendjén is van, de akkor az igazi, ha ezek a fejlesztések egymásra épülve, egymást is tudják segíteni. Óvodák, bölcsődék, utak épülnek, munkahelyek jönnek létre, szociális, turisztikai, gazdasági célok valósulhatnak meg, szóval valóban, nagy esélyt adnak a TOP-pályázatok. Ráadásul ezek nyomán a befektetők is újra felfedezik Heves megyét, fejleszt a Bosch Hatvanban, Egerben és Makláron is, épül az Apollo gumigyár és más cégek is érdeklődnek, egyik például Heves városában tervez beruházást, ennek érdekében megújul az ipari park, ami majd újabb beruházóknak adhat lendületet.

- Ha már szóba kerültek az utak, volt útügyi biztosként pontosan tudja, hol a legégetőbb a helyzet. Várható javulás?

- A kormány már elfogadta Pest megye határától a gyöngyösi korforgalomig a 3-as főút felújításának tervét, valamint 21-es főút Hatvan-Lőrinci szakaszának komplett felújítását. De folytatjuk a Gyöngyöspata-Rózsaszentmárton közti út felújítását, megépül az apci, a kisfüzesi bekötőút és az Eger-autópálya közti gyorsforgalmi út is. Bár 40 év elmaradását nem lehet 4 vagy 8 év alatt pótolni, de azon vagyunk, minél több jusson a megyénkbe. Vannak eredmények is, hiszen végre elkészült a 31-es és a 33-as út felújítása, utóbbit kétszer is lesöpörték a fejlesztések közül, de harmadszor is bevittük és végül sikerrel jártunk. Bízom benne, hogy a ludasi leágazótól Hevesig tartó útszakasz is megújulhat a közeljövőben, ami Heves és Kisköre életében is fontos lenne.

- Hatvan polgármestereként különösen szívén viselte a kerékpárutak építését. Államtitkárként is így érez még?

- Továbbra is a szívügyem. Én magam is szívesen kerékpározok, de nem elsősorban emiatt, hanem mert Hatvanban is meggyőződhettem arról, mennyire ösztönzőleg hat egy elkészült, szép helyeken futó kerékpárút. Azóta ugyanis láthatóan többen bringáznak a városban, nem csak sportként, vagy szabadidős tevékenységként, hanem így közlekednek! És ezt nem a klímapolitikus mondatja velem, hanem az egészségtudatos ember. Szóval lesznek új fejlesztések, tervben van egy Nógrád-Mátra-Gyöngyös kerékpárút, egy Tarnaméra-Boconád-Heves-Hevesvezekény-Kisköre szakasz, amit rákötünk az erőműnél a Tisza-tavi gáton futó útra. És persze a végső cél ezek összekötése.

- Terv, feladat, tennivaló. Honnan jut minderre energiája?

- Én akkor érzem jól magam, ha dolgozhatok, ha alkothatok. Ez nagyon fontos része az életemnek, azt hiszem, a nagyszüleimtől kaptam a kitartást, ezt a fajta rendezett, előremutató gondolkodást.

Hogy tegyünk rendbe magunk körül mindent, amit csak lehet, legyen az egy épület, vagy egy cég, vagy egy térség. Ha látok egy betondarabot a szőlősorok közt, odamegyek és felveszem, ahogy a nagyapám tette. Persze, fontos hogy a hulladékstratégia működőképes legyen, fontos, hogy jól zárjuk az uniós ciklust, de ennél is fontosabb, hogy itt térségben, a megyében harmónia legyen, mert alkotni csak így lehet, és csak így használhatjuk ki a lehetőségeinket.

 

2016. február 28.

Heves Megyei Tükör

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*