31
2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

Tizenhat évesen felnőtt exvilágbajnokot győzött le Gledura Benjamin. Igazi szenzációnak számított az indiai Viswanathan Anand elleni győzelme, amely bejárta a hazai és a nemzetközi szaksajtót is. A már nemzetközi mesteri címmel rendelkező egri sakkozó pályafutása töretlenül ível.

 

– Épp itthon találom? Ritka alkalmak egyike!

– Bő egy hete érkeztem haza az Egyesült Államokból, ahol Polgár Zsuzsa meghívásának eleget téve egy nemzetközi verseny, majd edzések vártak rám a helyi egyetemen tanuló kínai, örmény, ukrán, orosz és indiai nagymesterekkel – mondta Gledura Benjamin. – A Saint Louis-i edzőtábor második felében egy hivatalos, hat fordulós páros mérkőzést is játszottam az indiai Ashwin Jayaram nagymester ellen. Hazaérkezésem után két nappal pedig már Nagykanizsán szerepeltem magyar bajnoki mérkőzésen.

– A rengeteg utazás után lenne mit kipihenni. Jut ideje a feltöltődésre?

– Való igaz, az utóbbi időben összesűrűsödtek a programok. Itthon ismét előkerültek az iskolai tananyagok, most ezekkel múlatom az időt. Dolgozatokra készülök, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulójaként is helyt kell állnom. Március második hetében ismét az edzések kerülnek előtérbe. Közben igyekszem időt szakítani egy-egy mozifilmre, esetleg eljárok úszni, ami szintén segít a feltöltődésben.

– Az elmúlt hetek legemlékezetesebb sikerét kétség kívül a gibraltári a Tradewise Masters sakkfesztiválon aratta. Almási Zoltánnal remizett, majd az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal szemben a győzelmet is megszerezte. Gyakran felemlegetik még a sikert?

– A családon belül már nem téma, de a különböző versenyeken még mindig érkeznek a gratulációk. A második nagymesteri normája teljesítése persze nagy büszkeséggel tölt el.

– A népszerűsége egyre nagyobb. Hogyan birkózik meg az egyre élénkebb érdeklődéssel?

– Úgy érzem, tudom kezelni. A gibraltári viadal után valóban felkapott lettem, ami nyilván a sikereknek köszönhető. Számos médiumnak adtam interjút, meséltem el az élményeimet. Tisztában vagyok vele, hogy ez a fajta sajtóérdeklődés is hozzátartozik a sportolói élethez. Egy-egy balul sikerült megmérettetés után nyilván más a fogadtatás.

– A második nagymesteri norma teljesítése után mi lehet a következő cél?

– Természetesen a harmadik nagymesteri norma, és a címet is szeretném megszerezni. Erre legközelebb március végén Németországban, vagy áprilisban, Svájcban adódhat lehetőség. Időben elég közel lesz egymáshoz a két viadal. Az elmúlt időszak eredményességét tekintve okkal lehetek bizakodó.

– Sportolóként mi a legfőbb álma?

– Az egyéni sikereken túl, óriási büszkeséggel töltene el, ha bekerülhetnék a magyar válogatottba. Jelenleg kerettag vagyok, nagyon szeretném, ha sikerülne beverekednem magam a nemzeti csapatba. Polgár Judit szövetségi kapitány figyelemmel követi a pályafutásom, nagyon jó viszonyt ápolok vele. Nagyon kedves és figyelmes velem, rengeteg segítséggel és tanáccsal lát el. Azt hiszem pályafutásom csúcsát jelentené, ha a magyar válogatott tagjaként valamilyen nagy világeseményen szerepelhetnék.

 

Gledura Benjamin

1999. július 4-én született Egerben

2009-ben már FIDE mesteri címet kapott az EB első helyezettjeként.

2014 óta Nemzetközi mester

Az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulója

Hobbija: foci, asztalitenisz, úszás

Klubja: Egri Sakk és Ritmikus Sportgimnasztika Sport Klub, vendégjátékos az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klubnál

 

2016. március 31.

Heves Megyei Tükör

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*