15
2012
PDF
Nyomtatás
E-mail

A programot a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások forgóeszköz-finanszírozásának segítésére, valamint átmeneti likviditási nehézségeik áthidalására hozták létre 10 évvel ezelőtt. Az azóta eltelt időben a hiteligénylések száma elérte a 218 ezret, és több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. .

A kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje növekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához. A maximálisan igényelhető hitelösszeg a kezdeti 1 millió forintról 2003-ban 5 millió forintra, 2004-ben 10 millió forintra, két évvel később 25 millió forintra emelkedett. A program elemei összevontan akár 150 millió forintos hitelösszeget is elérhetik

A kis- és középvállalkozások finanszírozási támogatásának minél nagyobb sikere érdekében a kormány a Széchenyi Kártya Program (mely 2010-ben alakult programmá) kibővítése mellett döntött, mikor az évek óta sikeresen működő folyószámla hitel mellett 2010-től a forgóeszköz, illetve a beruházási hitel felvételének lehetősége is megjelent.

A beruházási hitellel jelentősen megemelkedik az érték- és időhatár, a Széchenyi Kártya Beruházási Hitel 50 millió forintig 10 éves futamidőre vehető fel. A hitelből a vállalkozás több beruházást finanszírozhat, a piacon lévő legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe , mivel állami kamat- és garanciadíj-támogatás áll mögötte. A beruházási hitel előnye, hogy más hitelekkel is összevonható, vagyis a már meglévők mellé is felvehető, illetve emellé újabbak is igényelhetők. Újdonsága a hitelnek, hogy alapesetben a bankok a beruházás tárgyát is elfogadhatják jelzálognak, továbbá bővül a kezelési kör is. A vállalkozások számára kifejezetten kedvező az eddigi beruházási hitelekkel szemben, hogy a hitel nemcsak például új ingatlan, gép vásárlására igényelhető, hanem használtakra is.

A Forgóeszközhitel futamideje legfeljebb 36 hónap. Az igényelhető hitel összege 1 millió forinttól 25 millió forintig terjedhet.

A KA-VOSZ Zrt. 2011. szeptember 1-jétől a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával elindította az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, az idei év tavaszától pedig igényelhető az uniós pályázatokon való részvételt segítő Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, mely az EU-s pályázatokon való részvételt, vagy a nyertes projektek megvalósítását segíti. Az igényelhető hitelösszeg egytől 50 millió forintig terjedhet, futamideje 12–120 hónap. Szintén igényelhető a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, mely viszont az elnyert EU-s forrásokat előlegezi meg. Az igényelhető hitelösszeg egy és 50 millió forint közötti, a futamidő pedig 12–60 hónap.

Igénylések a megyében

Heves megyében az elmúlt 10 évben 6819 vállalkozás igényelt Széchenyi Kártyát, a kihelyezett hitelek összege megközelíti a 40 milliárd forintot. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Eger, Gyöngyös ,Hatvan és Heves városokban évente 500-550 igénylést fogad be, amely átlagosan 4500-4700 millió Ft hitel kihelyezését teszi lehetővé. A kamarának a megyében 72 pénzintézeti egység áll rendelkezésére a hitelek közvetítésében. A kérelmek darabszáma és az igényelt hitelek összege évről évre dinamikusan növekszik a válság ellenére is. A programcsalád legkeresettebb tereméke a folyószámlahitel, de az egyéb hitelek piaca is dinamikusan bővül, köszönhetően a kamara és a közreműködő pénzintézetek hatékony együttműködésének

2012. 07.15., Forrás: www.hkik.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*